Política 23/11/2015

Duran burxa en la refundació i canvi de sigles de CDC

Per Duran, Convergència vol "amagar les sigles", malgrat que "es digui com es digui" seguirà apostant "descaradament" per la independència. L'escissió independentista d'Unió reivindica la seva sobirania davant CDC

Ara / Europa Press
3 min
Josep A. Duran i Lleida, en el moment de deixar la seu d'Unió. / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl líder d'Unió i candidat a les eleccions espanyoles, Josep Antoni Duran i LLeida, ha burxat aquest dilluns amb el canvi de nom del seus antics socis de federació de CDC, als quals ha acusat de voler "amagar" el seu nom amb la refundació anunciada aquest diumenge pel líder de Convergència, Artur Mas, durant la presentació de Democràcia i Llibertat. "Es digui com es digui, és un partit que descaradament ha anat per la línia independentista", ha declarat Duran, que vol d'aquesta manera intentar esgarrapar electorat convergent per a les eleccions del 20-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a la premsa després de reunir-se amb la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes d'Escoles Lliures de Catalunya (Fapel), Duran i Lleida ha advertit que encara que canviï de nom, CDC no podrà revertir, diu, els efectes, per a ell negatius, de la declaració rupturista del Parlament. I ha aprofitat per contraposar-hi Unió: "Unió no és això, sinó que representa el catalanisme respectuós amb la legalitat". Ha criticat que CDC hagi canviat els socis d'Unió per situar-se al costat d'ERC i la CUP. A la recerca de la centralitat política, Duran ha lamentat que el fet que CDC vagi "a remolc" d'ERC i la CUP és tan negatiu per al catalanisme polític com ho és que el PSC s'hagi situat a l'ombra del PSOE.

Ni investidura ni eleccions: canvi de rumb

Per al líder democristià, cap de les sortides plantejades ara –acord d'investidura amb la CUP o eleccions al mes de març– "no són solucions, sinó prorrogar el problema". A més, ha deplorat que CDC i ERC busquin "fer un nou país amb gent antisistema". Perquè per a ell, Mas no hauria d'haver segut a negociar amb la CUP, sinó avortar el rumb independentista i negociar amb el PSC o Catalunya Sí que es Pot. En canvi, qui sí que ha celebrat la refundació apuntada per Mas és el conseller Santi Vila.

També Demòcrates de Catalunya, l'escissió independentista d'Unió, ha alertat Convergència que Democràcia i Llibertat, coalició a què s'ha integrat, és un "instrument excepcional i puntual per afrontar les eleccions del 20 de desembre" i no l'embrió d'un nou partit. Després que Mas parlés diumenge de Democràcia i Llibertat com de la llavor d'un nou partit, la comissió delegada de Demòcrates de Catalunya ho ha interpretat "com l'inici del procés de refundació de CDC que desitgem exitós en benefici de la pluralitat política del nou país", però de la qual, d'entrada, es desmarquen. Per això reivindiquen la màxima "unitat" per a l'estat independent, però sempre respectant la "sobirania" dels actors polítics.

Chacón ataca

La candidata del PSC a les eleccions espanyoles, Carme Chacón, ha anat més enllà i ha assenyalat "l'ombra de la corrupció", la "radicalització del partit i el fet de posar Catalunya fora de la llei i parlar obertament de desacatar les sentències" com les causes que han portat a la "defunció", diu, de CDC. Per això ha alertat que espera una "rectificació" de Convergència perquè torni a "dialogar, negociar i acordar". A més, ha carregat contra Montoro per la intervenció financera de la Generalitat: "Prou ens ha castigat la dreta catalana, només falta que Montoro vingui a castigar-nos també".

D'altra banda, veu en una situació "agònica" les institucions polítiques el conseller Santi Vila, que a diferència de Duran i Chacón considera que la refundació plantejada per Mas "dringa i sona molt bé" i "sintonitza perfectament amb l'estat d'ànim del país". Per ell, cal un projecte "rabiosament nou per tornar a tenir un espai de centre". Santi Vila assegura que "hi haurà centenars de milers de ciutadans de Catalunya" que voldran participar en la gestació d'aquest nou projecte, que ha de recuperar l'espai que tradicionalment havia ocupat Convergència.

stats