POLÍTICA
Política 25/05/2012

Duran: "Catalunya no necessita el rescat ni la intervenció"

El cap de files de CiU a Madrid assegura que "de cap manera" el president de la Generalitat pensa en la intervenció. Nega taxativament també que Espanya estigui al llindar del rescat. Nega taxativament també que Espanya estigui al llindar del rescat, i afirma que Rajoy anunciarà “aviat” mecanismes per relaxar la crisi del deute de les autonomies

Ara
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } El cap de files de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat aquest divendres a la tarda que "Catalunya no necessita ni el rescat ni la intervenció". Després de reunir-se amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i després del rebombori que ha causat que els mitjans britànics hagin interpretat d'una reunió amb el president de la Generalitat, Artur Mas, que Catalunya havia implorat el rescat al govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, Duran ha assegurat que la notícia que ha saltat als mitjans britànics ha estat "fruit d'una mala interpretació", perquè "de cap manera" la Generalitat ha sol·licitat al govern d'Espanya el rescat. "No hi ha motius ni necessitat de plantejar-ho", ha insistit, malgrat que ha constatat les dificultats financeres del país. En aquest sentit, ha recordar els deutes de l'Estat amb Catalunya.

Mecanismes per relaxar el deute

Duran ha remarcat la sintonia amb Rajoy per tal de fer "sostenible" el deute tant d'Espanya com de les autonomies. En aquest sentit, ha afirmat que Rajoy s'ha compromès a posar en marxa "aviat" mecanismes per relaxar la pressió del deute i garantir la liquiditat de autonomies. Malgrat que no ha volgut explicar de quins mecanismes es tracta, sí que ha explicat que vindrien a fer la funció dels hispanobons. Així mateix, ha advocat, sense citar-ho explícitament, pels eurobons per fer "sostenible" el deute espanyol, el que ha considerat que ha de ser "l'objectiu principal a curt termini". "El BCE té un paper fonamental a jugar", ha alertat.

El líder de CiU a Madrid també ha s'ha declarat partidari de les polítiques d'austeritat, encara que ha defensat la necessitat d'aplicar ritmes diferents en el si de la UE en el procés de reducció del dèficit. Així, ha defensat que fer ara un "gir copernicà" i oblidar el dèficit en benefici de les polítiques de creixement seria "suïcida" per Espanya. Això sí, ha negat taxativament per Espanya estigui al llindar del rescat: "Espanya no està en condicions de ser intervinguda; ho passa malament i les administracions han de fer els deures, però no està per ser intervinguda. Ja s'ocuparà Europa que Espanya no sigui intervinguda".

Pel que fa al sistema financer, el cap de files de CiU a Madrid ha considerat que si després de les reformes i les actuacions que s'han fet i es faran, el sistema no recuperés el vigor, "hauria de ser la UE qui s'encarregues de recapitalitzar-lo" per iniciativa pròpia.

stats