Política 27/01/2012

Les multes a les autonomies incomplidores seran del 0,2% del PIB nominal

Montoro ha dit que si l'incompliment es manté als sis mesos aquest diposit es convertirà en multa i als nou mesos s'enviaran delegacions del govern a l'administració que no fa els deures

Joan Faus
2 min
Montoro i Santamaría

MadridEl ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha explicat avui que l’avantprojecte de llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera estableix les comunitats autònomes hauran d'explicar les “línies mestres” dels seus pressupostos al govern espanyol abans d'aprovar-los.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, Montoro ha dit que totes les administracions hauran de presentar equilibri o superàvit i cap podrà incórrer en dèficit estructural, però si fan reformes a llarg termini el dèficit podrà ser del 0,4%.

Les administracions que no compleixin els objectius de reducció del dèficit hauran de realitzar un diposit, que serà el 0,2% del PIB nominal. Si l'incompliment es manté als sis mesos aquest diposit es convertirà en multa i als nou mesos s'enviaran delegacions del govern a l'administració que no fa els deures. "La visita no és amable, és una forma de intervenció que no té res a veure amb una suspensió de competències autonòmiques i és en paral·lel a lo que fa la Unió Europea amb els països intervinguts, que els hi posa deures, treballa en paral·lel per fer ajustos corresponents", ha explicat.

Montoro ha dit que s'establirà un “període transitori” fins l'any 2020 perquè les administracions puguin reduir el seu deute. La reducció haurà de ser de dos punts respecte el PIB si l'economia creix més d'un 2% o es genera ocupació. El dèficit del conjunt de les administracions s'haurà de reduir cada any un 0,8% sobre el PIB nacional. A més, als anys 2015 i 2018 es revisaran els objectius de dèficit i deute.

El govern espanyol ha aprovat avui aquest avantprojecte que estableix un sistema molt ferri de condicions i penalitzacions a les comunitats autònomes i als ajuntaments de les grans ciutats per tal de que compleixin els objectius de dèficit.

Per la seva banda, la vicepresidenta i portaveu del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que amb aquesta mesura Espanya és “pionera” en el conjunt de la Unió Europea. “Avancem el calendari de reformes perquè ens ho exigeixen les dades econòmiques i d'ocupació”, ha assegurat.

Sáenz de Santamaría ha assegurat que aquesta tarda s'enviarà l'avantprojecte a les formacions polítiques per tal d'obtenir el major consens possible.

stats