Política 19/12/2010

Pere Navarro: 'Hem de debatre com des del PSC influïm més i millor en el PSOE'

L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, ha assegurat que el PSC ha de debatre sobre com 'ha d'influir més i millor en el PSOE', però ha afegit que aquest és un debat que no s'ha de 'simplificar' en si cal tenir o no grup propi a Madrid

4 min
L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, durant l'entrevista amb l'ACN.

TerrassaEn una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Navarro ha dit que aquest és 'un dels punts', però no l'únic i que n'hi ha altres temes 'més prioritaris', tot i afegir que no li 'molestaria' que existís aquest grup propi al Congrés. De tota manera, ha avisat que el PSC 's'equivocaria molt si fos independent' dels socialistes espanyols. Preguntat sobre el seu futur al PSC, Navarro ha assegurat que ara es vol centrar en les properes eleccions municipals del maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'Responsabilitat' i 'unitat' són dues de les peticions que fa l'alcalde de Terrassa en un moment complicat per als socialistes catalans, després d'haver obtingut els seus pitjors resultats electorals el passat 28 de novembre. Navarro ja ha expressat la seva voluntat de repetir com a candidat a l'alcaldia de Terrassa i creu que cal centrar els esforços en els comicis locals, tot i ser conscient que en 'paral·lel' s'haurà de començar a produir el debat intern que culminarà en el congrés de la tardor, ja que 'el que no farà el partit és quedar-se quiet i dedicar-se només a les municipals'.

Conscient d'aquest fet, ha demanat 'una actitud d'absoluta responsabilitat' a tots els dirigents socialistes per impulsar un debat polític en el qual cal deixar de banda 'els personalismes' i 'les ganes d'aparèixer en els mitjans' i centrar-se en parlar de 'continguts profunds'. 'Sempre que situem el debat a aquest nivell servirà com a element positiu de cara a les municipals', ha dit, 'si el situem al nivell dels personalismes, el debat de les etiquetes i dels grups, ens equivocaríem de cara a les municipals i el congrés del partit'.

En aquest sentit, Navarro ha fet 'una crida a la responsabilitat de tothom i a evitar que s'etiquen diverses persones o diverses actituds amb noms o marques que no tenen res a veure amb la composició del nostre partit'. L'alcalde ha rebutjat el discurs de les 'dues ànimes', la més catalanista i la més pròxima al PSOE del partit, ja que hi ha 'una única ànima' formada 'per l'esquerra i el catalanisme'. 'La resta són matisos d'un mateix discurs basat en això', ha assegurat.

Navarro ha reclamat evitar 'la simplificació dels debats' i ha avisat que, 'si només parléssim de si s'ha de tenir un grup propi a Madrid i parléssim només de noms, no estaríem donant resposta al que la societat ens demana'.

Tot i admetre que no li 'molestaria' que els socialistes catalans tinguessin un grup propi al Congrés, ha avisat que aquest 'no és el problema o el principal tema que hem de debatre'. 'Crec que altres són més prioritaris que aquests i que tenen més a veure amb els problemes que té la gent', ha dit.

En tot cas, l'alcalde de Terrassa ha dit que cal debatre sobre les relacions amb el PSOE. 'Hem de debatre com des del PSC hem d'influir més i millor en el PSOE', ha dit, 'un dels punts d'aquest debat pot ser el de tenir grup parlamentari propi, però no només és aquest punt'. Navarro ha recordat que als primers anys de democràcia el PSC ja tenia grup propi al Congrés i que 'això no va evitar que a les eleccions al Parlament CiU tingués majories molt àmplies al nostre país'.

Navarro ha dit que 'un element que haurem de valorar' en el debat intern és veure 'com els socialistes tenim veu pròpia al Congrés', però reclama que 'el que és prioritari és saber com influir més i millor en les polítiques del PSOE i del govern espanyol'. L'alcalde de Terrassa ha dit que no li 'molestaria' la possibilitat que hi hagués un grup propi del PSC a Madrid, tot i que ha insistit que aquest no és el 'principal tema' a abordar i que n'hi ha 'altres més prioritaris'.

El dirigent socialista ha defensat la 'influència molt elevada' que considera que els 25 diputats del PSC al Congrés ja tenen en el grup del PSOE i ha remarcat que en el passat hi ha hagut 'reunions duríssimes en el comitè federal del PSOE' en què s'han acabat 'aprovant els plantejaments del PSC'. A més, tot i admetre que el PSOE i el govern espanyol haurien d'haver get 'gestos més aviat' amb Catalunya en negociacions com el finançament o el desplegament de l'Estatut, també ha remarcat que sense els socialistes espanyols no haurien estat possibles.

Per això, creu que el PSC 's'equivocaria molt si fos independent del PSOE', com reclama el conseller d'Economia i Finances en funcions i dirigent de l'ala catalanista dels socialistes catalans, Antoni Castells. Navarro ha recordat que en el seu moment el PSC va ser la unió de tres partits socialistes diferents i que 'el que som avui és la suma de tot això' i 'la força dels socialistes és aquesta unitat'. Tot i la petició d'unitat, Navarro no preveu que hi hagi cap risc de divisió del partit.

Procés de renovació

Navarro ha afegit que el PSC és un partit 'molt municipalista' però que la renovació del partit pot venir tant des de les files d'actuals alcaldes com de militants més propers a moviments socials, mediambientals o d'organitzacions no governamentals. 'El futur líder del PSC serà qualsevol militant del partit', ha dit.

Preguntat sobre si ell es planteja presentar-se a la primera secretaria del partit, ha dit que 'no està en campanya electoral' per aquest càrrec i que el seu objectiu ara és aconseguir el suport del PSC per poder repetir com a candidat a l'alcaldia de Terrassa. 'Aquí s'acaba el meu panorama polític', ha dit.

Sobre el fet que Montserrat Tura s'hagi posat a disposició del partit, Navarro ha dit que ho veu 'bé'. 'Tots estem a disposició del partit per portar qualsevol responsabilitat', ha assegurat, 'tots els militants hem d'estar disponibles per allò que els companys ens vulguin encarregar'. Navarro creu que hi ha 'molts companys' que podrien ser uns 'bons primers secretaris' i podrien formar l'equip de la nova direcció. I sobre la ministra de Defensa, Carme Chacón, ha dit que és 'una persona molt vàlida' que està fent una 'gran tasca' al govern espanyol. És, ha reblat, algú que tant el PSC com el PSOC 'ja té molt present en aquest moment'.

stats