Política 07/01/2011

Trias tanca la porta a un pacte amb el PSC a Barcelona i diu que "no tindria sentit"

Garrido, Rafa
3 min
Xavier  Trias

BarcelonaEl candidat a l'alcaldia de Barcelona i líder municipal de CiU, Xavier Trias, ha tancat la porta a la possibilitat d'un pacte de govern amb el PSC després de les eleccions. La sociovergència havia estat fins ara una de les opcions que preveia el convergent, que fins i tot durant el mandat s'havia ofert a l'alcalde socialista Jordi Hereu com a soci. Però Trias ha dit en una entrevista a l'ACN que aquest pacte ara no seria comprensible perquè els ciutadans "volen un canvi i no entendrien que guanyéssim i no el féssim". El líder de CiU també creu que el fitxatge del socialista Ferran Mascarell com a conseller de CiU "clarifica les coses a Hereu" i que és fruit d'haver estat menystingut pel PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les reflexions polítiques de Xavier Trias a quatre mesos de les eleccions municipals han barrat el pas a un acord entre els dos partits majoritaris a l'Ajuntament de Barcelona. En una entrevista concedida a l'ACN, Trias assegura que "la dificultat de la sociovergència ve de la necessitat de la gent d'un canvi". I és que el convergent considera que els ciutadans "estan cansats de 32 anys que governin els mateixos". "El que s'ha de produir és un canvi i el que no entendria la gent és que guanyéssim i no es produís el canvi", ha sentenciat, tancant la porta a un pacte amb el PSC que considera, a més, que "no té sentit".

Per Trias, en canvi, el que sí que és possible després de les eleccions i amb CiU a l'alcaldia "és buscar fórmules de col·laboració estreta amb gent que fins i tot pot ser socialista", traslladant així el concepte del "govern dels millors" proclamat pel president de la Generalitat, Artur Mas, a l'Ajuntament de Barcelona. Segons Trias, Hereu s'equivoca en no voler comptar puntualment amb ell, sent ell a l'oposició i el PSC al govern. "La teoria que si guanya un partit no es pot col·laborar amb els demés és un error d'una gran miopia política. Jo estic disposat a col·laborar i si la gent és bona, encara més", ha explicat.

El líder municipal de CiU també creu que, ara per ara, el PSC té més decidit que Jordi Hereu pot repetir com a candidat, sobretot després que Mas hagi fitxat el que va ser conseller del govern tripartit, Ferran Mascarell, que a més s'havia postulat per treure-li el lloc d'alcaldable a l'actual batlle de Barcelona. En aquest sentit, Trias creu que "Mascarell no anava a ser el candidat perquè el seu partit no estava per aquesta opció", però que tot i així, la deserció del conseller al PSC "li clarifica les coses a Hereu i evita segons quines discussions entre ells".

Trias, que assegura no haver tingut "res a veure" amb el fitxatge de Mascarell, creu que el pas del PSC a l'executiu de Mas que ha fet el conseller de Cultura es deu al fet que els socialistes "l'han menystingut" i que aquest ha estat "el seu problema". "Quan has sigut conseller i et veus relegat i ningú et vol, et sents apartat. El projecte de Mascarell és catalanista i ha fet moltes reflexions en públic, i el PSC en lloc de recollir-les com una riquesa, les ha recollit amb indiferència o en alguns casos amb hostilitat", argumenta Trias. Això ha provocat, segons diu, el malestar de Mascarell, i Mas l'ha volgut tenir al seu executiu perquè "ha vist que és molt potent, que té una capacitat important d'influència als sectors culturals".

Però Trias sap que el de Mascarell no és l'únic problema del PSC i és conscient que ara mateix tenen una lluita interna per la reconstrucció. En aquest sentit, el líder de CiU ha recomanat als socialistes que facin un gir més catalanista i prenguin posició en aquesta tendència. "Per al país és bo que el cor catalanista del PSC no es perdi. És molt important i molt bo", afirma contundent Trias, que explica també que "la realitat i el centre de Catalunya és gent una mica d'esquerres, no excessivament, i catalanista" i que "tothom que s'allunya del centre pot treure un bon resultat electoral, però no toca el cel".

stats