PROCÉS SOBIRANISTA
Política 29/11/2016

ERC i la CUP, juntes en una campanya pel sí al referèndum

Mas avisa que la votació només es farà si és “amb tots els ets i uts”

Laia Vicens / Gerard Pruna
3 min
L’expresident de la Generalitat Artur Mas va impartir ahir una conferència a la Cambra de Barcelona.

BarcelonaEls deu mesos que falten per celebrar el referèndum d’independència seran intensos per al sobiranisme, tant per garantir-ne la convocatòria com per assegurar la victòria del sí. La mobilització, per tant, ja ha començat: la plataforma que aglutina l’independentisme d’esquerres, Esquerres per la Independència, va engegar ahir una campanya per donar suport al sí i per defensar que el referèndum és el “millor mecanisme” per culminar el procés independentista. Aquesta entitat, que va néixer amb el nom d’Esquerres pel Sí-Sí de cara al 9-N, inclou ERC, la CUP, Procés Constituent i sectors sobiranistes d’ICV i EUiA, així com entitats i organitzacions i persones a títol individual, com els consellers Raül Romeva i Toni Comín.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La campanya, amb el lema Referèndum, República: Sí!, vol conscienciar que la votació és la via per “sumar el màxim de suports” a favor d’un estat independent, perquè és el camí per crear una societat més “justa, solidària i radicalment democràtica”. Una estratègia que ha de servir per atraure els comuns i aconseguir que s’impliquin en la celebració del referèndum. Quan es va crear la plataforma, en van formar part el president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, i el tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens.

L’objectiu, doncs, és anar engreixant els suports a favor del sí al referèndum, que des d’Esquerres per la Independència van avisar que només serà possible si la societat civil es manté “mobilitzada i organitzada”. Per anar estenent la taca d’oli a favor de la independència, van animar a crear nuclis de la seva plataforma a tot el territori i van demanar als partits que activin ja les seves pròpies campanyes.

Demòcrates també fa via

Qui també va demanar ahir no esperar més va ser Demòcrates de Catalunya, que ja fa setmanes que reclama convocar la taula d’entitats i partits per començar a dissenyar la campanya conjunta pel sí. El diputat de Junts pel Sí i portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, va reclamar als partits sobiranistes no esperar a l’aprovació dels pressupostos del 2017 per començar la campanya pel sí. Castellà es va mostrar preocupat pel fet que, quan falten deu mesos per a la data prevista per al referèndum -la segona quinzena del setembre de l’any que ve-, l’independentisme no hagi començat encara a defensar les virtuts de la independència, i va recordar que a Escòcia la campanya va començar un any abans de la cita dels ciutadans amb les urnes.

Tot i admetre que cal aprovar els pressupostos perquè són claus per al procés, Castellà va raonar que esperar fins que s’aprovin -previsiblement al març- seria “anar massa tard”. Per això, va anunciar que Demòcrates de Catalunya iniciarà el 15 de desembre la seva pròpia campanya pel sí amb un acte al barri del Poblenou de Barcelona.

El PDECat encara no pensa en la campanya, però sí en la preparació del referèndum. La votació va centrar la conferència d’Artur Mas organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona, perquè és un dels tres elements que, segons l’expresident, centraran la política el 2017. Mas, deslliurat de les cotilles del càrrec institucional, va avisar que abans del referèndum caldrà aprovar les tres lleis de desconnexió (han d’evitar salts al buit i “anar de la llei a la llei”) i va vincular l’èxit de la votació a una “mobilització permanent” de la societat civil.

Ara bé, això no vol dir, segons Mas, que s’hagin de fer constantment petits actes de desobediència, com vol la CUP, perquè no s’han de “forçar situacions d’inseguretat jurídica personal o empresarial”. De fet, Mas va llançar dos avisos als anticapitalistes: el referèndum es farà només si és “amb tots els ets i uts”, i si “des del món sobiranista es té la temptació de jugar la carta de la inseguretat jurídica” el Partit Demòcrata ho frenarà.

No va ser l’únic missatge de l’expresident als empresaris que l’escoltaven, entre els quals Joan Gaspart, Sixte Cambra o Salvador Alemany. Mas va garantir-los que la negociació amb l’Estat “hi serà sí o sí”. Arribarà, va dir, quan els independentistes tinguin la força “social i política” suficient. “L’escenari de la no negociació no és realista”, va assegurar, perquè les conseqüències de la falta d’acord “no són assumibles” ni per la UE, ni per Espanya, ni per Catalunya. De moment, ERC, la CUP i Demòcrates ja fan via.

stats