POLÍTICA
Política 11/06/2012

ERC: "Espanya fa el ridícul quan nega un rescat i una intervenció en tota regla"

Els republicans insten Mas a activar la paradiplomàcia i iniciar una gira internacional amb Jordi Pujol per explicar "l'espoli" de Catalunya i convertir l'"amenaça" que suposa el rescat per Catalunya en l'oportunitat per fer via cap a la Hisenda pròpia ara que Europa vigila Espanya

M.colomer
2 min
Marta Rovira, durant la roda de premsa d'aquest dilluns

BarcelonaEl que ha passat aquest cap de setmana és un "rescat i una intervenció en tota regla". Hi coincideix també la direcció d'ERC, que aquest dilluns ha deplorat que "fent el ridícul, Espanya enganya" la ciutadania. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha alertat que la "intervenció" d'Espanya comportarà per a Catalunya "més espoli fiscal i social", en forma de reducció de les pensions i de l'increment d'impostos com l'IVA. Per això, ha reclamat al president de la Generalitat, Artur Mas, que es posi al capdavant del país i lideri una ofensiva paradiplomàtica a nivell internacional per explicar que Catalunya és on és per "l'espoli" que sofreix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, Rovira considera que el país pot convertir "l'amenaça" que suposa el rescat per a Catalunya, en una "oportunitat" per fer via cap a la Hisenda pròpia ara que Europa vigila de prop Espanya. També, ha demanat a l'eurogrup que tuteli les inversions que fa l'estat espanyol per constatar que no les fa amb criteris econòmics, sinó des d'una perspectiva exclusivament "nacionalista espanyola", com demostra la dersinversió en el corredor mediterrani en contraposició als milers de milions que Espanya segueix invertint en línies d'alta velocitat sense retorn econòmic.

Per ERC, aquesta gira internacional l'hauria de liderar Mas, a qui insta a obrir una via d'interlocució directa amb l'eurogrup, però hauria de comptar amb la concurrència dels experts del país perquè expliquessin la situació del país dins Espanya.

Pujol i Mas-Colell, superambaixadors

ERC aposta per nomenar Jordi Pujol superambaixador català a la Unió Europea, per aprofitar el prestigi del personatge i, de passada, substituir l'ara delegat del Govern a Brussel·les, Juan Prat, exambaixador de José Maria Aznar. També hi situa el conseller Andreu Mas-Colell, perquè "una eminència de reconegut prestigi internacional" com ell "no pot seguir tancat al despatx fent restes".

El que tenen clar els republicans és que el rescat d'Espanya no només no ha d'endarrerir l'aposta pel pacte fiscal, sinó que pot ser una oportunitat "històrica" perquè Catalunya faci via de forma unilateral cap al concert econòmic i la Hisenda pròpia. Per això, però, insisteixen que cal que Europa conegui de primera mà i amb detall el cas català perquè pugui avalar una aposta democràtica avalada pel 80% de la població, i evitar així que Espanya segueixi atribuint a autonomies com Catalunya la seva situació de dèficit públic.

stats