Política 15/12/2014

ERC es dóna marge negociador i renuncia a l'esmena a la totalitat dels pressupostos

Sí que ha presentat esmena a la totalitat del projecte de llei de mesures fiscals i financeres d'acompanyament dels pressupostos i esmenes a cadascuna de les seccions dels comptes per mostrar així el seu rebuig

M. Colomer
2 min

BarcelonaERC no ha presentat finalment en el termini previst l'esmena a la totalitat dels pressupostos per al 2015 i dóna així marge al Govern, que ara haurà de buscar la forma de superar les esmenes de retorn que sí que han presentat la resta de grups de l'oposició. Dimecres es fa al ple del Parlament el debat a la totalitat dels pressupostos. Els comptes del 2015 de l'executiu d'Artur Mas només podran iniciar el tràmit si arrenquen el vot en contra dels republicans a les esmenes a la totalitat dels altres grups parlamentaris. Si els republicans decidissin abstenir-se, llavors el Govern hauria de buscar també que el PSC retirés la seva esmena de retorn i almenys optés per l'abstenció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans, però, sí que han presentat esmena de retorn a la llei de mesures fiscals i financeres d'acompanyament dels comptes, com ha fet també la resta de l'oposició, malgrat que ERC, a més, ha presentat un text alternatiu. Ara bé, els d'Oriol Junqueras sí que han presentat esmenes a la totalitat de cadascuna de les seccions pressupostàries de cada departament de la Generalitat, de manera que si els comptes superessin el debat a la totalitat d'aquesta setmana, les esmenes arribarien a debatre's en comissió entre el 19 i el 23 de gener. Uns terminis que, per cert, no avalen els republicans, tenint en compte que això faria retardar més enllà de les municipals les eleccions referendàries que reclamen. De fet, ERC defensa que cal prioritzar la independència per fer uns bons pressupostos, perquè veu inviables els comptes que ha presentat el Govern, dels quals 2.500 milions depenen de la bona voluntat del govern espanyol.

Situació sense precedents

Si el Govern no aconseguís prou suports per rebutjar les esmenes de retorn de PSC, ICV-EUiA, PP, C's i CUP, es veuria obligada a retirar el projecte de llei, cosa que no ha passat mai abans a Catalunya.

stats