Política 07/09/2012

CiU, ERC i ICV demanen a Brussel·les que reprovi el coronel Alamán Castro

Els eurodiputats dels tres partits catalans pregunten a la Comissió Europea si exigirà al govern espanyol que sancioni el militar

Acn
2 min
El coronel Alamán Castro

Brussel·lesCiU, ERC i ICV han denunciat a Brussel·les les polèmiques declaracions del coronel espanyol Francisco Alamán Castro, que va dir que la independència de Catalunya hauria de passar per sobre del seu cadàver. En tres preguntes parlamentàries, els eurodiputats Ramon Tremosa (CDC), Raül Romeva (ICV), Ana Miranda (BNG i en representació d'ERC) i Salvador Sedó (UDC) han demanat a Brussel·les que reprovi el coronel perquè les seves paraules "són una amenaça a la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya" i "atempten contra la llibertat política i la democràcia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els eurodiputats demanen a la CE que exigeixi una sanció per a Alamán. Tremosa, Romeva, Miranda i Sedó coincideixen en el fet que la Unió Europea "ha de vetllar pel compliment del dret internacional en els processos d'autodeterminació a l'interior dels estats membres" i recorden que les institucions europees "han de garantir la supeditació de les forces armades al poder civil".

Els eurodiputats asseguren, en una de les preguntes a la Comissió, que les declaracions del coronel, publicades al portal d'extrema dreta 'Alerta Digital', són "de tipus franquista, antidemocràtic, racista i xenòfob" i suposen "una vulneració de la supeditació de les forces armades al poder civil i a les decisions adoptades per la ciutadania". Per això, pregunten: "Pensa la Comissió exigir al govern espanyol que sancioni el mencionat coronel i garanteixi la supeditació de les forces armades al poder civil, així com la democràcia a Espanya"?

Exaltació d'un dictador i amenaça a la democràcia?

En una altra de les preguntes, els eurodiputats expliquen a la Comissió que el coronel va demanar la il·legalització "de tots els partits que tinguin com a objectiu la ruptura de la nació" espanyola i va recordar Franco com una persona a qui cap espanyol de bé "pot deixar d'admirar". Per això, CiU, ERC i ICV demanen a Brussel·les si les paraules del coronel podrien considerar-se una "exaltació d'un dictador", una "incitació a l'odi" i una "amenaça per als ciutadans que volen exercir el seu dret al lliure pensament, a la llibertat política i a la democràcia". Els eurodiputats demanen a la CE si creu que, per tot plegat, caldria que Brussel·les en fes una condemna pública.

A la tercera de les preguntes, els eurodiputats catalans pregunten a la Comissió Europea si creu que "la democràcia i, per tant, el dret a decidir el futur polític d'una regió europea són excloents a la UE". A més, qüestionen si comentaris com el del militar no "entren en contradicció amb la pau, la solidaritat, el respecte als drets humans i la democràcia que protegeix i empara la UE". A la seva pregunta, també afirmen que la diputada del PP Maria José García Cuevas "va donar suport públic" a les declaracions del militar a través d'un comentari al Facebook sense ser reprovada pel seu partit i pregunten a Brussel·les si aquest és un comportament apropiat.

La Comissió Europea haurà de respondre a les preguntes dels eurodiputats per escrit en les properes setmanes.

stats