CAS PUJOL
Política 03/09/2014

L'oposició registra dues peticions de comissió d'investigació sobre el cas Pujol per separat

ERC, ICV-EUiA i la CUP presenten una sol·licitud sobre tot el frau fiscal i PP i C's una altra sobre la trama de l'expresident, mentre que el PSC avança que donarà suport a les iniciatives

Acn
4 min

BarcelonaERC, ICV-EUA i la CUP han registrat aquest dimecres al Parlament la petició per crear una comissió d'investigació sobre "frau i evasió fiscal i corrupció política". El text registrat concreta que la proposta de comissió té per objecte "avaluar i investigar, en el context del cas Pujol, les diverses modalitats de frau, evasió i elusió fiscal; determinar les pràctiques de corrupció en contextos de contractació i concertació público-privada i esclarir les responsabilitats polítiques i institucionals en les darreres dècades". Finalment, el PSC no ha signat aquesta petició i C's n'ha quedat fora tot i la seva voluntat d'afegir-s'hi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de la CUP, David Fernàndez, ha estat l'encarregat de comparèixer davant dels mitjans després que un tècnic de la seva formació ha lliurat al registre del Parlament la petició de creació d'una comissió d'investigació sobre "frau fiscal i pràctiques de corrupció política" amb tres objectius "fonamentals". El primer és "estudiar la dimensió del frau fiscal a Catalunya" que són "16.000 milions d'euros", el segon "determinar i cartografiar el mapa de corrupció política vinculat a la concertació d'obra pública" i, el tercer, "escatir les responsabilitats polítiques de les darreres dècades". Tot això, òbviament en el context del cas Pujol. Fernàndez ha agraït també "l'interès de Ciutadans i del PSC" per sumar-se a la iniciativa i, per això, espera que "aviat tots votin a favor" i s'aprovi en "en el primer ple ordinari".

La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha remarcat que aquesta petició de comissió d'investigació, que reclamaria novament la presència de l'expresident Jordi Pujol, en cap cas "substitueix" la compareixença ja aprovada per la comissió d'Afers Institucionals. Serien importants totes dues perquè no només "ha d'aclarir quin és el context del seu frau fiscal", objectiu de la primera compareixença, sinó que també ha de posar llum sobre "les pràctiques de corrupció dels darrers anys", objectiu de la segona dins el marc de la comissió d'investigació sol·licitada. Camats també ha avançat que la intenció és citar novament l'expresident i també tots els membres "del clan Pujol". Perquè expliquin la vinculació de "les fortunes que tenen a l'estranger" amb la "seva gestió a la Generalitat" i també si aquestes fortunes no declarades a l'estranger "han influït en les decisions que s'han pres en la Generalitat durant els darrers 30 anys".

A través d'un comunicat, ERC ha defensat que ha impulsat la creació d'una comissió d'investigació actuant en "coherència" amb els posicionaments que ha defensat des de la confessió de l'expresident. En aquest sentit, els republicans han recordat que des del principi havien defensat la "necessitat" que Pujol comparegués al Parlament la primera setmana de setembre.

PSC i Ciutadans donaran suport a la proposta

Ni el PSC ni Ciutadans han acabat finalment signant la petició de registre de la comissió d'investigació presentada per ERC, ICV-EUiA i CUP, però ambdues formacions polítiques ja han aclarit que li donaran el seu suport durant la sessió plenària on s'haurà d'aprovar la seva constitució.

El portaveu del PSC, Maurici Lucena, ha promès que "qualsevol iniciativa" que en el Parlament vagi "en la línia" d'esclarir els fets, "tindrà el suport del grup socialista". Aquest "és el missatge" que ha volgut traslladar el portaveu després de restar importància al fet de no haver signat la petició. "Les iniciatives les pot presentar un o l'altre" perquè allò important és que "volem una investigació" perquè "a diferència d'ahir, avui ja hi ha una majoria clara de grups que la demanen" i tindrà "una traducció parlamentària material".

Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Carina Mejías, ha assegurat també que l'objectiu principal era la creació d'aquesta comissió. "Ens és igual qui la signi i la impulsi perquè nosaltres ja vam dir des del principi que estaríem d'acord en la seva creació", ha recordat. Sí que ha volgut, però, "lamentar" que per "interessos partidistes" no hagi estat possible presentar conjuntament la petició per fer-la "més forta" i evitar així "les negociacions" que hauran d'iniciar-se de cara al proper ple.

PP i C's registren una altra petició

Per altra banda, PP i C's han registrat una altra petició per crear una comissió d'investigació en relació a "l'existència de comptes corrents en paradisos fiscals a nom de càrrecs i excàrrecs de la Generalitat, el seu enriquiment il·lícit i/o el cobrament de comissions il·legals". La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha demanat que les peticions per crear una comissió d'investigació sobre el cas Pujol es tramitin de manera urgent per poder-la obrir aquest setembre. En aquest sentit, ha demanat que el ple del Parlament voti la comissió la mateixa setmana del debat de política general que començarà el 16 de setembre. A més, ha instat la resta de grups parlamentaris a fer una comissió que investigui amb profunditat. "Si l'oasi català ha estat una gran mentida, s'ha de saber", ha conclòs.

Així mateix, ha tret importància al fet que no hi hagi hagut unitat d'acció dels grups parlamentaris a l'hora d'impulsar una comissió d'investigació assenyalant que "és més important el contingut que les formes i que l'essencial és que la gran majoria de grups volen que es faci una comissió". De fet, per tirar endavant, tots els grups de l'oposició hauran de posar-se d'acord per donar suport a alguna de les dues sol·licituds en el ple del Parlament que es votin.

stats