Política 26/05/2015

Rèplica d'ERC a Mas: el sobiranisme per separat "ha trencat el seu sostre"

El portaveu adjunt dels republicans al Parlament, Oriol Amorós, remarca l'augment de l'independentisme en les eleccions municipals i destaca el gir a l'"esquerra" del procés

N.orriols
2 min

BarcelonaERC considera avalada la seva política amb el resultat de les eleccions del 24 de maig. El portaveu adjunt dels republicans al Parlament, Oriol Amorós, ha assegurat que el fet de presentar llistes d'esquerra, d'esquerra radical i centredreta sobiranistes als comicis locals ha permès a l'independentisme "trencar el seu sostre". Ho ha dit en una roda de premsa a la cambra catalana, on ha exhibit dades: "Mentre que el 2011 el sobiranisme representava un 37%, ara arriba al 45%", ha dit. "És un resultat històric per a l'independentisme", ha asseverat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, els republicans han replicat al president de la Generalitat, Artur Mas, que en una entrevista a Catalunya Ràdio ha considerat que "la divisió del vot sobiranista pot fer que terceres forces que no ho són et passin per davant", en relació al resultat de Barcelona.

Amorós ha respost que els resultats de diumenge avalen l'independentisme "plural" com a mitjà per maximitzar resultats. "Tinc la impressió que el debat que no ens havia d'afavorir [en relació a la discussió sobre les llistes el 27-S] no ha afectat el nostre suport", ha dit el portaveu adjunt. En tot cas ha perjudicat CiU, ha insinuat Oriol Amorós, pel resultat de la federació en els comicis de diumenge.

Així, ha seguit, els republicans interpreten el 24-M com un "reforçament" i una "empenta" del procés independentista, alhora que un "missatge de canvi social" i de "regeneració política". Per a ell, un gir a l'"esquerra" del sobiranisme. En aquest sentit, ha tret pit pel resultat d'ERC de diumenge i, fins i tot, ha admès que en algunes zones metropolitanes han crescut "més del que s'esperaven". "La direcció d'ERC es veu avalada amb la seva política", ha dit.

Pactes locals CiU i ERC

Sobre els pactes que hi poden haver entre CiU i ERC a escala local –un punt que Artur Mas considera dins de l'acord del 14 de gener–, Amorós ha asseverat que els republicans no tenen cap consigna. "Els nostres regidors i alcaldes prendran les decisions que millor serveixin als seus ciutadans", ha dit.

Ara bé, en el cas de la Diputació de Barcelona, en què són segona força i tenen la clau de la governabilitat, el portaveu ha parlat clar: "No hi ha dubte que la Diputació remarà a favor del procés sobiranista. Per descomptat farà costat a l'independentisme", ha afirmat.

stats