CANVI DE CICLE
Política 28/04/2015

MES aposta per una llista d'esquerres àmplia el 27-S però demana a ICV que torni al sobiranisme

ERC no vol pactar acords de govern local abans de les municipals i afirma que buscarà socis a favor del procés i nets de corrupció

Roger Tugas
2 min
Magda Casamitjana (MES), amb Cesc Iglesies (ERC) darrere / ACN

BarcelonaLa coordinadora de territori de Moviment d'Esquerres (MES), Magda Casamitjana, ha apostat aquest dimarts per intentar pactar una "llista d'esquerres per competir amb la llista de país o la llista de CiU" a les eleccions del 27-S. Una candidatura que hauria d'incloure com a mínim ERC i ICV i els ex del PSC agrupats a MES i Avancem, malgrat que és conscient de les dificultats d'aquest projecte. En tot cas, però, ha reclamat als ecosocialistes que haurien "d'estar en el cantó del sobiranisme i a la Taula de Partits [de l'ANC i Òmnium per pactar el full de ruta]". "No haurien d'haver marxat", ha insistit, atès que "la suma d'ICV enfortiria la demanda sobiranista" davant l'Estat i la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha assegurat en ser preguntada per la pluralitat de pactes municipals tancats per MES, tant amb ERC com –en menor mesura– amb ICV. Al seu torn, el vicesecretari general d'ERC Cesc Iglesies ha afirmat que el seu projecte es vol adreçar "als votants que van des del centre a l'esquerra alternativa" i que estarien "encantadíssims si determinades sigles conflueixen", ja que "Catalunya es mereix una força electoral plural capaç de fer un país per a tothom".

En relació a la política de pactes posterior a les municipals i sobre si els exsocialistes voldran tibar cap a ajuntaments progressistes –el compromís firmat per bona part dels candidats republicans implica que cal prioritzar els acords entre les forces favorables al procés–, el secretari de política municipal d'ERC, Marc Sanglas, ha apuntat que "no hi ha acords a priori" i que, segons els resultats, "es buscaran acords per afiançar el procés cap a la independència", però també amb "candidatures netes de corrupció". "La política de pactes la determina l'aritmètica, anem a cosir, a partir del 27-S la política a Catalunya passarà per la concentració i la cooperació", ha afegit Iglesies. Casamitjana també ha afegit que "a cada municipi es farà el pacte que es cregui millor", sense apriorismes.

stats