ELECCIONS EUROPEES
Política 14/05/2014

Junqueras afirma que "el que fa por de veritat és una gran coalició de PP i PSOE", i no la independència

El líder d'ERC assegura que votar "no pot ser mai un motiu de crispació" i, en tot cas, "ho seria impedir que la gent expressi la seva opinió"

Roger Tugas
2 min

LleidaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dimecres al vespre al Teatre Principal de Lleida que "les terceres vies que ens ofereixen son contràries a la voluntat dels ciutadans de Catalunya i per generar problemes allà on teníem les qüestions resoltes", i s'ha referit a conflictes amb l'Estat en qüestions com la llengua, l'escola o el model comercial. "La independència no només és un dret, també és una necessitat, i quan molts dels nostres es troben en situació de necessitat ajudar-lo és un deure", ha afegit davant unes 300 persones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el líder d'ERC ha denunciat que els partits espanyols intenten espantar Catalunya respecte la independència, però ha afirmat que "el que fa por de veritat és seguir dins de l'estat, que tot segueixi tal com està, escoltar algun dirigent com Felipe González dient que, després de les eleccions, cal una gran coalició entre el PP i el PSOE". "Suposadament els uns fan campanya per aturar els altres", ha ironitzat, i s'ha preguntat: "I per què volen fer una gran coalició? Jo crec que la resposta és molt simple i impressionant, la volen fer per impedir que votem". "Allò que els uneix i mancomuna és impedir que puguem votar, perquè pensen que, si votem, ja no podrem fer moltes coses que els agrada fer junts, com donar 1.700 milions d'euros al senyor Florentino Pérez com a premi per provocar alguns terratrèmols", ha dit, i ha conclòs: "Quan els màxims promotors de la tercera via, explicant-nos que ells en saben molt, però en canvi mai no obtenen cap resultat, mereixen la nostra confiança?".

Així mateix, Junqueras ha assegurat que votar "no pot ser mai un motiu de crispació". "Ho seria impedir que la gent expressi la seva opinió o pugui votar", ha explicat, i ha criticat que "la particularitat d'aquells que no volen fer el referèndum és que no deixarien votar ni els seus". Finalment, el líder dels republicans ha defensat que "tots els candidats d'ERC aniran a votar 'sí-sí' el 9 de novembre, i això no ho pot dir cap altra candidatura". "Potser estaria bé que, qui parlés a Europa, fos qui parla més clar", ha etzibat.

Al seu torn, el candidat d'ERC pel 25-M, Josep-Maria Terricabras, ha criticat que veu "algun tic franquista" en els arguments dels contraris a la independència, com aquell que diu que els títols universitaris dels catalans ja no tindran validesa, "perquè va ser Franco qui va anul·lar els títols universitaris de la República i els matrimonis civils de la República". Així mateix, tem que, si algú defensa que la consulta crea crispació, "algú pot sortir a dir que les votacions cada quatre anys creen fractura social".

Així mateix, el filòsof ha lamentat que el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, afirmi que la tercera via "està més viva que mai". "Es volen quedar tal com estem perquè els va molt bé", ha denunciat. Quant al PSC i el PSOE, ha afirmat que "tant és que canviïn la Constitució com que no, perquè ja no hi serem".

stats