Política 14/12/2011

Bosch (ERC) després de reunir-se amb el rei: "Alguna cosa fa pudor de podrit al regne d'Espanya"

El portaveu d'ERC-RCat-Catalunya Sí a Madrid trasllada a Joan Carles que ERC treballarà perquè Catalunya s'independitzi de l'Estat espanyol. Joan Coscubiela, d'ICV, ha expressat al monarca la preocupació per la "fractura social, nacional i democràtica dels últims anys"

Joan Rusiñol
2 min

MadridAlfred Bosch, el líder dels independentistes al Congrés del Diputats, ha despatxat aquesta tarda al Palau de la Zarzuela amb el rei Joan Carles i li hi expressat que la seva formació seguirà treballant perquè Catalunya s'independitzi de l'Estat espanyol. Bosch ha apel·lat a la seva trajectòria com a escriptor i ha citat Hamlet de Shakespeare en l'argumentació: "Alguna cosa fa pudor de podrit al regne d'Espanya", ha dit. Després, a preguntes dels periodistes, ha especificat que la frase la deia només en la roda de premsa i que no l'havia dit literalment al monarca.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de files d'ERC a Madrid s'ha mostrat en tot moment respectuós amb la persona del rei Joan Carles i ha assegurat que l'entrevista ha sigut "cordial i amb bon humor". En aquest clima, li ha dit al monarca que els seus diputats volen la llibertat del país perquè "podem seguir sent amics". Bosch l'ha saludat en català amb un "bona tarda, senyor Joan Carles" i li ha entregat una carta amb els seus punts de vista polítics. Ha insistit en la necessitat d'apostar pel republicanisme, pel dret a l'autodeterminació i per la màxima "transparència" de la institució monàrquica. Ha reiterat que exigiran la "fiscalització" de la casa reial "mentre formem part d'aquest Estat".

Els tres diputats independentistes votaran en contra de la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol.

Després dels republicans, ha sigut el torn del portaveu d'ICV a Madrid, Joan Coscubiela. Ha posat l'accent en la preocupació per la "fractura social, nacional i de qualitat democràtica" del pacte constitucional que, al seu parer, s'ha produït els últims anys. El polític, exlíder de CCOO de Catalunya, ha alertat que les "xarxes públiques i familiars" estan al límit de les seves possibilitats i ha instat el futur govern del PP a reforçar-les per evitar "el deteriorament de la convivència".

Coscubiela ha admès que, a poques hores per tancar els grups parlamentaris, no hi ha acord amb Esquerra Unida i no descarta la possibilitat que els dos diputats d'ICV acabin al grup mixt.

stats