Política 05/10/2011

ERC atribueix el fracàs de les negociacions al repartiment rotatori dels diputats que proposava SI

Solidaritat reconeix que era una condició, però indica que els motius del trencament de les converses són atribuïbles als republicans

Acn
2 min

BarcelonaLes negociacions entre ERC i SI per acudir conjuntament a les properes eleccions generals han fracassat per motius ben diferents segons l'opinió d'uns i els altres. Per Esquerra, el principal motiu de discòrdia ha estat el repartiment rotatori dels diputats que SI incorporava a la seva proposta. Segons aquest repartiment, i malgrat que els candidats d'ERC fossin els primers a cada circumscripció -i el segon a Barcelona-, els partits integrants de la coalició (ERC, SI i Reagrupament) s'haurien de repartir el temps a Madrid en funció dels resultats a les darreres eleccions al Parlament. Així, ERC tindria el 60,5% del temps, SI el 28,4% i Reagrupament l'11,1%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per exemple, si la coalició hagués obtingut 1 diputat (4 anys - 48 mesos al Congrés), la representació correspondria durant 29 mesos a ERC, 13 mesos a SI i 6 mesos a Reagrupament. Aquesta fórmula ja l'ha utilitzat Esquerra per a les eleccions europees quan hi ha acudit en coalició amb BNG, Verdes i Aralar, segons recorda Solidaritat.

La proposta de SI no va ser acceptada per la direcció d'ERC, ja que l'executiva republicana considera que no es pot repartir el temps de representació per a unes eleccions generals prenent com a base les passades eleccions al Parlament. A més, com va explicar el passat dimecres el president republicà, Oriol Junqueras, Esquerra "és l'únic partit amb representació al Congrés, l'únic que les enquestes diuen que repetirà, i l'únic que ha mostrat la seva intenció de presentar-se a les eleccions a les Corts espanyoles".

La fórmula que finalment Esquerra ha escollit és la d'acudir en coalició amb una plataforma de suport que englobarà a Reagrupament i a d'altres forces polítiques o a persones a títol individual. SI va rebre l'oferiment perquè formés part d'aquesta plataforma (ERC + Plataforma de suport), fet que la direcció del partit va refusar. A més, des de Solidaritat s'apunta que Esquerra va suprimir del possible acord la lluita per la independència de Catalunya, i la va substituir per la lluita pel concert econòmic. Dues decisions que l'executiva de Solidaritat considera els detonants del trencament de les negociacions.

Esquerra té com a límit el proper divendres 7 de setembre per presentar la coalició electoral en la qual hi haurà Reagrupament però on no hi serà Solidaritat.

stats