Política 05/11/2013

L'oposició lliura batalla als pressupostos de CiU i ERC

Alerten que el projecte planteja 2.318 milions d'euros d'ingressos, fruit de privatitzacions sense concretar, i acusen els republicans de ser còmplices de les retallades a canvi de garantir una pregunta per a la consulta abans de finals d'any

Sara González
3 min

Barcelona"Irreals", "cínics", "un cop dur per a la ciutadania". Aquestes són només algunes de les expressions que han fet servir els partits de l'oposició per carregar contra els pressupostos acordats per CiU i ERC. Convergents i republicans els han presentat com "els pressupostos més socials", però la resta de grups parlamentaris consideren que aquests comptes no fan més que consolidar les retallades. I és que alguns dels grups han posat de relleu que, sense que el Govern hagi presentat els comptes del 2013, durant aquest any s'han retallat 800 milions d'euros en Salut, 200 en Educació i 80 en polítiques socials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, l'oposició ha lamentat que els pressupostos incloguin "privatitzacions i vendes d'actius" de la Generalitat per valor de 2.318 milions que s'han de concretar. ERC ha estat la gran assenyalada. L'han acusat d'haver fet un "canvi de cromos" per donar suport a les retallades per aconseguir pactar la pregunta de la consulta amb CiU abans de finals d'any.

Pessupostos "incomplibles"

"Aquests són els pressupostos de les privatitzacions i les vendes", ha lamentat el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, que ha titllat els comptes "d'incomplibles". Com a exemple, el dirigent socialista ha argumentat que la previsió de creixement se situa en el doble del previst per la Comissió Europea. Lucena també ha qualificat "d'impresentable" que el conseller Andreu Mas-Colell digui que no pot detallar com s'obtindran els 2.318 milions previstos per la venda d'actius i privatitzacions.

"Com pot ERC ser còmplice de tot això?", s'ha preguntat Lucena, que ha acabat dient que ERC reconeix "en privat" que la consulta no es farà i que, tot i això, "s'ha venut l'ànima" per uns "pressupostos antisocials que sap que no es compliran".

El retorn a la filosofia del tripartit

Pels populars, l'únic objectiu del Govern és la celebració de la consulta, i per això, al seu parer, han presentat uns pressupostos que són "de ficció" perquè els ingressos estan "sobrevalorats" i són uns comptes que no ajuden a reactivar l'economia ni a crear ocupació. El portaveu parlamentari del PP de Catalunya, Enric Millo, ha acusat l'executiu català de tornar a la política econòmica del tripartit amb la creació de noves taxes i pujades d'impostos que, al seu parer, generaran més dèficit i endeutament. "ERC, autora intel·lectual del tripartit que va portar Catalunya a la misèria estrepitosa que encara paguem, condiciona avui la política del Govern", ha etzibat Millo.

Uns pressupostos "cínics"

Segons ICV-EUiA és "fals i cínic" assegurar que aquests són els pressupostos més socials. La portaveu parlamentària dels ecosocialistes, Dolors Camats, ha lamentat que les retallades ja siguin "estructurals" i ha alertat que, en aquest cas, estan sent acatades per ERC. Els ecosocialistes han instat el Govern a encarar-se a l'executiu espanyol presentant uns pressupostos amb el dèficit que cregui convenient perquè siguin justos per a Catalunya, i s'han mostrat disposats a donar suport al Govern en el "desacatament" de l'objectiu de dèficit. "Que sigui valent per presentar aquests pressupostos i ja vindrà l'estat a dir que no poden ser. Que exerceixi la sobirania que significa salvar la ciutadania", ha dit Camats.

Un cop dur per a la ciutadania

"Aquests pressupostos són un cop dur per a la societat catalana", ha etzibat el portaveu parlamentari de Ciutadans, Jordi Cañas, que ha lamentat que s'apugin impostos i no siguin uns comptes útils per reactivar l'economia. A més, ha denunciat que els comptes intentin augmentar els seus recursos "privatitzant", venent patrimoni i retallant el sou dels treballadors públics. "Els pressupostos són la moneda de canvi per la pregunta i la data de la consulta", ha insistit.

El país "venut a preu de saldo"

"Ens estem venent el país a preu de saldo, amb aquests pressupostos. Amb les retallades primer i amb les privatitzacions després". Aquesta és la denúncia que ha fet la CUP sobre els comptes que avui ha presentat el Govern. El diputat Quim Arrufat ha alertat ERC que la pregunta i la data de la consulta "no són cap canvi de cromos" pels pressupostos.

“Aquests són els pressupostos de lesprivatitzacions i les vendes”, ha lamentat el portaveu parlamentaridel PSC, Maurici Lucena, qui ha titllat els comptes “d'incomplibles”.Com a exemple, el dirigent socialista ha argumentat que la previsióde creixement es situa en el doble del previst per la ComissióEuropea. Lucena també ha qualificat “d'impresentable” que elconseller Andreu Mas-Colell digui que no pot detallar com s'obtindranels 2.318 milions previstos per la venta d'actius i privatitzacions.

“Com pot ERC ser còmplice de totaixò?”, s'ha preguntat Lucena, qui ha acabat dient que ERCreconeix “en privat” que la consulta no es farà i que, tot iaixò, “s'ha venut l'ànima” per uns “pressupostos antisocialsque sap que no es compliran”.

stats