INVESTIDURA A MADRID
Política 15/02/2016

ERC confia que Podem no renunciarà al referèndum però no garanteix el suport a un pacte que l'inclogui

Tardà avança que, si un acord entre Sánchez i Iglesias incorpora el dret a decidir, la societat catalana haurà de debatre si donar-hi suport

Roger Tugas
2 min
Rufián i Tardà, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEl compromís de Podem amb el referèndum és ferm i anirà fins al final. Aquest és el convenciment d'ERC, que creu que la formació de Pablo Iglesias no segellarà un acord amb el PSOE que no inclogui l'exercici del dret a decidir per a Catalunya, inclòs finalment en la proposta de pacte fet públic aquest matí per Podem. Malgrat tot, si finalment se'n surt, els republicans no garanteixen els suport a la proposta d'executiu que en sorgeixi, i el seu portaveu al Congrés, Joan Tardà, només s'ha compromès aquest dilluns a estudiar i valorar la proposta, com afirma que farà el conjunt de la ciutadania i la societat civil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Tardà ha comparegut junt al qui va ser cap de files d'ERC el 20-D, Gabriel Rufián, per avançar que en la reunió prevista per dimarts amb el líder del PSOE i candidat a la investidura el 2 i 3 de març, Pedro Sánchez, volen anar a escoltar –malgrat recorda que el secretari general socialista va avançar que "dels independentistes no en vol saber res, ni l'abstenció"– i, després de conèixer el seu projecte, explicaran el procés català. "Que Catalunya és una nació, que el Parlament ja és sobirà, que el 27-S es va assolir un mandat democràtic amb una alta participació, que un govern a Espanya assumirà el no de progressista si respecta el dret a decidir", ha avançat.

Així, el diputat d'ERC espera saber amb qui pensa fer govern Sánchez i com pot acabar el "vodevil amb aire de sainet que s'està vivint a Madrid", i s'ha mostrat convençut que un hipotètic govern conformat pel PSOE i Podem "portarà sota el braç el referèndum", ja que "ja que és el que sempre ha defensat Podem". Si fos el cas, "la societat catalana hauria de debatre si val la pena, ningú ho podria defugir". "És evident que a ERC ho hauríem de debatre, però no crec que passi", ha afegit.

I és que Tardà creu que "Sánchez hauria de tornar a néixer per assumir el dret a decidir", és que l'actual líder del PSOE "és més regressiu que Zapatero el 2003". "Això no vol dir que la necessitat de pactar amb Podem no els faci modificar", ha reiterat, deixant la porta oberta amb poc convenciment a un viratge en els socialistes.

En tot cas, Rufián ha assegurat que el que sí que seria insuficient seria una oferta basada en recuperar els 23 punts de les demandes d'Artur Mas a Mariano Rajoy del 2014 –tal com ha proposat el PSC–, ja que "els 23 són llei" i, "si l'oferta és complir la llei, no és oferta". "L'escenari autonomista està supeditat, la ciutadania ho va decidir així", ha asseverat.

stats