L’ESTRATÈGIA REPUBLICANA
Política 30/05/2016

ERC blindarà amb una convenció l’aliança amb els escindits del PSC

La conferència es farà a la tardor i segellarà l’entesa programàtica

Roger Tugas
2 min
Marta Rovira i Joan Ignasi Elena a la presentació de l’aliança entre ERC i Avancem a les eleccions municipals de l’any passat.

Barcelona“CDC es refunda, ERC es vol reforçar”. Aquesta és l’analogia que fan els republicans per entendre l’evolució que volen fer els pròxims mesos, durant els quals pretenen refermar la candidatura com a força hegemònica del centreesquerra català blindant definitivament l’aliança amb les diverses organitzacions sorgides d’escissions sobiranistes del PSC. Un objectiu que ja feia temps que estava sobre la taula -Avancem va plantejar-lo fa uns dos anys per primer cop- però que el cicle electoral no havia permès concretar. I com es farà? La intenció és segellar l’entesa en tres documents pactats i subscrits per ERC i els exsocialistes i que al novembre hauran d’estar enllestits per veure la llum a final d’any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el referent de l’operació és la Conferència d’Homes i Dones d’Esquerra, que als 80 va facilitar l’entrada al PSC d’independents progressistes i ex del PSUC, cosa que li va permetre assolir l’hegemonia d’esquerres a Catalunya. Una hegemonia que ha tingut fins ara que han entrat en joc dos eixos nous, “la nova política i el dret a decidir”, argumenta un dels dirigents d’Avancem, Jordi del Río, implicat en el procés. “Ara el pal de paller ja és ERC, però cal articular-lo, una part amb els ex del PSC”, explica, amb l’objectiu de “crear un espai homogeni comú com a potència però heterogeni ideològicament”.

Tres documents comuns

En concret, republicans i Avancem preparen la Convenció d’Homes i Dones de l’Esquerra Nacional, que, com a desenllaç tangible, donarà lloc a tres documents. El primer és el llibre Vies de futur, que es publicarà passat l’estiu i on expolítics del PSC com el conseller Toni Comín, Joan Ignasi Elena i Fabian Mohedano reflexionaran sobre el futur de l’esquerra sobiranista amb dirigents d’ERC. La Convenció en si mateixa, però, s’iniciarà abans de les vacances amb la constitució de les comissions redactores dels altres dos documents, que s’elaboraran entre setembre i novembre. Hi participaran republicans i socialistes sobiranistes, enquadrats o no a Avancem, Socialisme Catalunya Llibertat o Moviment d’Esquerres -amb el qual s’està dialogant per afegir-lo.

La missió dels grups de treball és tancar un document de principis, amb definicions compartides sobre ideals com llibertat o igualtat, i un decàleg programàtic, amb reivindicacions concretes conjuntes dels diversos espais per als pròxims deu anys -els de naixement i maduració de la República Catalana, segons els seus càlculs-. “No seran documents exhaustius, sinó breus, de mínims, comuns i realistes”, explica Lluís Pérez, director acadèmic de la Fundació Irla, vinculada a ERC. Les dues comissions faran trobades amb entitats i sectorials i portaran els debats al territori. Un cop fets els documents, es presentaran en forma de diversos diàlegs oberts i serviran com a compromís de treball comú.

Ara bé, l’“acompanyament ideològic” també pot “facilitar l’entrada a ERC”, segons Del Río, una marca “forta, que ha trencat la imatge d’abans de catalanets”. El procés, de fet, no només busca entre els ex PSC, sinó també en “l’espai socialdemòcrata de CDC i els comuns sobiranistes”, als quals s’aspira a seduir.

stats