CAP A LES PLEBISICITÀRIES
Política 30/06/2015

ERC farà dues jornades al juliol per enfortir el rol d’alternativa

Junqueras, Rovira i altres dirigents desgranaran el projecte de país

Roger Tugas
3 min

BarcelonaERC encara la pugna del 27-S en una situació incòmoda. Amb el record recent del que va passar a Barcelona a les municipals, quan Alfred Bosch va patir la polarització entre CiU i la coalició d’Ada Colau, els republicans no volen quedar ara atrapats entre la llista que impulsi Artur Mas -sense l’ombra de Josep A. Duran i Lleida, autèntic aliat dels republicans els últims temps- i la Catalunya en Comú que s’està gestant. Però com? Els ideòlegs d’ERC aspiren a revalorar des d’ara mateix la seva doble condició de força independentista i d’esquerres, i per això han planificat un intens calendari d’actes per al juliol que reforcin el seu perfil d’alternativa. Malgrat tot, no ho farà a la contra -vol teixir ponts entre la nova esquerra i el procés sobiranista-, sinó que subratllarà el model d’estat que somia per a la nova República. La ciutadania, segons defensa, espera propostes de cara el 27-S, i no retrets.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest cicle d’actes públics tindrà com a culminació el congrés nacional d’ERC del 25 de juliol, el mateix dia que aprovarà les llistes, que es vol que siguin plurals, amb molts independents i en coalició amb el socialisme sobiranista. Deu dies abans, però, el president de la formació i cap de llista del 27-S, Oriol Junqueras, protagonitzarà una conferència a l’auditori Imagina de Barcelona. Inspirada en el format dels TED Talks -ponències breus sobre temes innovadors-, l’acte portarà per títol El nou país en 21 minuts, el temps que tindrà per presentar les línies mestres del nou país que defensa.

La conferència no acabarà aquí. Després de l’exposició inicial i davant d’una fila zero amb representants de la societat civil i econòmica, Junqueras respondrà durant uns 50 minuts preguntes que haurà rebut des de les xarxes socials sobre qualsevol temàtica. Un format que pretén reforçar el perfil de presidenciable del líder dels republicans. ERC també busca donar relleu a l’equip que l’acompanya.

Aquest objectiu s’abordarà en la segona conferència, El nou país en 10 reptes, que tindrà lloc el 21 de juliol al mateix recinte. L’obrirà la secretària general del partit, Marta Rovira, que introduirà els conceptes d’estat social i emprenedor que defensa ERC, i després deu referents del partit -la majoria, valors emergents orgànics, com els diputats Pere Aragonès, Alba Vergés i Dionís Guiteras- desgranaran mesures en àmbits concrets per aplicar els pròxims cinc anys. Bàsicament, es tractarà d’algunes propostes que inclourà el programa del 27-S ja incloses en les ponències del congrés nacional, algunes més detallades que d’altres. Fixar que els delictes per corrupció no prescriguin, un salari mínim de 1.000 euros, recuperar i reforçar la llei de barris, pensions un 10% més altes o la reforma horària en seran alguns exemples.

Guant de seda amb Mas

Amb aquestes jornades, ERC pretén “fer tangible el nou país” i fer “una síntesi per superar la confrontació entre nacionalistes i les esquerres” que ja creia superada, segons un dirigent. Així, per evitar la polarització, els de Junqueras aspiren a visualitzar que “la independència accelera el programa de canvi social”. Ara bé, a causa del caràcter plebiscitari del 27-S, ERC prefereix blindar el seu paper com a alternativa d’esquerres i, si s’ha de confrontar amb algú, ho farà abans amb la Catalunya en Comú que amb Mas.

Rebuig als pactes amb el PSC a les diputacions

Oriol Junqueras va afirmar ahir en una entrevista a La Xarxa que el pacte amb CDC a la Diputació de Barcelona és imminent i podria “estar fet ja”. Tot i això, va retreure que CDC i UDC hi vulguin incorporar el PSC, i va afegir: “Em sorprèn que CDC digui que no prioritzem prou els acords sobiranistes i, en canvi, sigui qui insisteixi a posar el PSC a la Diputació de Barcelona i pacti amb el PSC a la de Tarragona”. El líder d’ERC va lamentar que “no està bé” que una persona “greument imputada” com Josep Poblet repeteixi com a president de la Diputació de Tarragona.

stats