Política 10/10/2013

ERC es manté per davant de CiU en intenció directa de vot

Segons una enquesta del CEO, un 20,8% votaria Junqueras si es convoquessin ara eleccions i un 17,1% donaria suport a CiU

Sara González
2 min

BarcelonaEl partit que lidera Oriol Junqueras se segueix mantenint al capdavant de la intenció de vot dels catalans. Segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió realitzada just després del debat de política general, un 20,8% dels enquestats assegura que votaria ERC si es convoquessin eleccions en aquest moment. CiU, per la seva banda, aglutinaria un 17,1% dels vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha afirmat que es confirma que "ERC està avançant en les seves expectatives electorals", tal com ja va apuntar el primer baròmetre presentat a principis d'any, i que CiU "està en una situació d'un cert retrocés", fet que, al seu parer, es podria justificar perquè el partit que governa en un període de crisi sempre pateix un cost electoral. Argelaguet ha apuntat que si ERC entrés finalment en els propers mesos al Govern caldria veure si també li passa factura.

A continuació, tres forces polítiques anirien frec a frec: PSC, amb un 6% d'intenció de vot; Ciutadans, amb un 5,8%, i ICV-EUiA, amb un 5,5%. La CUP aconseguiria un 2,4% dels suports, mentre el PP n'obtindria un 2,8% i passaria a ser el penúltim partit del Parlament. Val a dir, però, que la bossa d'indecisos se situaria en un 17,8%.

Argelaguet ha subratllat que l'enquesta detecta que el PP de Catalunya està patint una fuita de vots cap a Ciutadans, ja que un 22% dels enquestats que asseguren que van votar els populars diuen ara que donarien suport a Albert Rivera. També en el cas dels que recorden haver votat CiU, un 21,5% afirma que ara es decantaria per ERC, una dada en la qual podrien haver tingut algun efecte les discrepàncies de Josep Antoni Duran i Lleida amb CDC. Els republicans són el partit que més retenció de vot té −un 80,5% el tornaria a votar−, mentre que el PSC és qui en reté menys, ja que només un 43,7% dels que li van donar suport a les darreres eleccions el tornaria a votar ara.

Artur Mas, guanyador del debat de política general

L'enquesta del CEO dóna al president de la Generalitat, Artur Mas, com a guanyador del debat de política general. Un 28% dels enquestats ho consideren així, mentre que un 16,2% es decanta per Oriol Junqueras com a guanyador. Val a dir, però, que un 23,9% considera que no va guanyar ningú. Malgrat donar Mas com a guanyador del debat, el més ben valorat per la seva intervenció és el líder d'ERC, amb un 6,3. El president rep una nota de 5,69. El diputat de la CUP David Fernández també aprova amb un 5,01. La resta de líders parlamentaris suspenen. Joan Herrera ho fa amb un 4,88; Pere Navarro, amb un 3,6; Albert Rivera, amb un 3,07, i Alícia Sánchez-Camacho, amb un 2,02.

stats