Política 25/08/2016

En Comú i C's es fan seu el lloc del PDC al Congrés i envien la meitat dels diputats demòcrates al galliner

Tardà i Homs seuran a la mateixa fila al centre de l'Hemicicle. Els de Rivera, amb menys diputats que el 20-D, tindran la millor posició

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Gabriel Rufián i Joan Tardà aquest dimarts al migdia amb Francesc Homs / ARA

MadridEl ball de cadires s'ha acabat. Més de dues setmanes han tardat els diferents grups polítics al Congrés a posar-se d'acord sobre quin escó ocupava cadascú a l'Hemicicle. No és una qüestió menor: l'activitat al Congrés es mesura, de portes enfora, per les imatges de la cambra. I tenir una bona posició a les primeres files, per ser sempre davant la càmera, és una competició de totes les formacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La batalla no és nova. El PSOE, amb el suport del PP i C's, ja va enviar Podem i ERC al galliner el gener passat, i va caldre una reunió d'urgència per fer-los un petit lloc a les primeres files de la cambra. Ara la pugna entre la formació lila i la resta de grans formacions estatals tornava a estar servida. El principal front: els llocs del centre de l'Hemicicle, on es té més visibilitat, ja que dreta i esquerra estan reservades per a populars i socialistes, respectivament. Podem, finalment, se n'ha sortit en part.

La disposició final de l'hemicicle.

En Comú Podem reclamava el lloc del PDC, a la segona fila del formatge central, i enviar els demòcrates al galliner, amb l'argument que ells, els comuns, són la primera força política a Catalunya. La proposta, però, tenia inicialment menys suports que no pas la del grup mixt mateix, liderat per l'antiga CDC. Al final, tots els grups amb representants a la mesa del Congrés -PP, PSOE, Podem i C's- han acordat per unanimitat que així sigui i que Esquerra ocupi el mateix lloc que tenia fins i ara i que bona part dels diputats dels dos partits independentistes acabin seient una fila per sota del galliner. Esquerra reclamava ocupar el lloc del PDC.

D'aquesta manera, tant el portaveu d'ERC, Joan Tardà, com el del PDC, Francesc Homs, seuran a la mateixa fila, però la meitat dels diputats de l'antiga convergència acabaran al galliner, a la penúltima fila de l'Hemicicle. Tampoc tindran la visibilitat de seure al costat del passadís, ja que els flanquejaran diputats del PP.

En canvi, Pablo Iglesias no ha aconseguit tenir més escons a la primera fila. Mentre que Ciutadans, que va perdre fins a vuit diputats el 26-J, en té un total de cinc, Podem seguirà amb només tres llocs, reservats per al mateix líder del partit; el seu portaveu al Congrés, Íñigo Errejón, i la directora de gabinet d'Iglesias, Irene Montero. El líder d'IU, Alberto Garzón, haurà de seure a les files del darrere.

A qui les negociacions tornen a anar-li bé és a Ciutadans, que tot i haver perdut fins a vuit diputats el 26-J respecte del 20-D, es queda amb la millor disposició de l'Hemicicle, just al centre, i amb quatre dels llocs que ocupava a l'anterior legislatura el PDC. La pitjor situació és per als quatre diputats de Compromís: tots ells seuran al galliner. Mentrestant, el PNB segueix en un lloc preferencial, a la primera i segona files tot i tenir només cinc diputats.

stats