Política 07/09/2012

ERC demana ara a Mas que no negociï res amb Rajoy

ERC rebutja qualsevol tipus de negociació per part del Govern amb Madrid en relació al pacte fiscal. Els republicans prioritzaran la Hisenda pròpia a la comissió de seguiment que se celebra avui.

Marc Toro
2 min
Joan Puigcercós i Alfred Bosch van canviar ahir el cartell de l'Agència Tributària de Catalunya.

BARCELONA.La primera reunió de la comissió de treball de seguiment del pacte fiscal tindrà lloc aquest matí, sense el PSC i el PP, amb la vista posada a la reunió d'Artur Mas i Mariano Rajoy del dia 20 per acostar posicions entorn del nou model de finançament. Fa dies que els partits especulen sobre el contingut i l'ordre del dia d'aquesta trobada, i les condicions amb què el Govern ha de plantejar les negociacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir va ser el torn d'ERC, que, en vigílies de la Diada, ha endurit el seu discurs i va insistir en la necessitat d'un canvi de prioritats. Els republicans van assegurar que arriben a la reunió amb un objectiu clar: demanar a Mas que no es negociï res amb el govern espanyol, perquè no val la pena, i que es limiti a transmetre a Rajoy la proposta de finançament del Parlament. Així ho va explicar en una entrevista a La Xarxa el president d'ERC, Oriol Junqueras, que va assegurar que la negociació "serà un fracàs" i que Mas només pretén usar el pacte fiscal per convocar eleccions anticipades i treure'n rèdit polític. Va advertir, a més, que CiU no s'hi pot presentar reivindicant una Hisenda pròpia, "perquè ara ja té els vots per fer-la i no vol".

En un acte davant la delegació de l'Agència Tributària a Catalunya, el president d'ERC al Parlament, Joan Puigcercós, va anar més enllà i va afirmar que "no hi ha negociació possible", i va demanar "fermesa" al Govern per crear una Hisenda pròpia per a Catalunya si l'executiu espanyol no accepta ratificar el model de finançament que va sortir de la cambra sense fer-hi cap rebaixa.

Els republicans van explicar que faran arribar una carta al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en què exigiran el desmantellament "sense dilació de la delegació d'Hisenda a Catalunya" perquè es converteixi en "seu de l'Agència Tributària Catalana". "Som majors d'edat, capaços d'administrar els nostres impostos", va etzibar el portaveu al Congrés, Alfred Bosch, que va demanar a Montoro "que tregui les mans de la caixa catalana".

Amb aquest nou plantejament, ERC va més enllà del que deia el seu programa electoral, que fixava l'inici d'un "procés de negociació amb l'Estat del nou sistema de finançament autonòmic".

Declaració unilateral

Paral·lelament a aquest seguit de declaracions, ahir els republicans també van registrar al Parlament una proposta de resolució per sotmetre a votació una declaració unilateral de sobirania nacional catalana en el termini màxim de dos mesos. La intenció de la moció és forçar la cambra catalana a fer seu "el compromís demanat per diversos plens municipals d'arreu de Catalunya" recentment, com els de Sant Pere de Torelló i Calldetenes.

stats