Política 17/06/2015

ERC torna a posar-se "a disposició del país i del Govern" per garantir "la màxima estabilitat possible"

Ciutadans, PP, PSC i ICV assenyalen Mas per la crisi oberta a CiU i ho consideren un "fracàs" del president de la Generalitat

Laia Vicens
3 min
El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, fent declaracions al Parlament / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha insistit una vegada més que ERC es posa "a disposició del país i del Govern" per garantir "la màxima estabilitat possible, just unes hores després que el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, hagi anunciat que els tres consellers del partit democristià abandonaran el Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una atenció als mitjans als passadissos del Parlament, Sabrià ha assegurat que els republicans faran "tot el possible" per garantir l'estabilitat del govern d'Artur Mas, amb qui volen "seure i parlar". "La predisposició hi és tota", ha afirmat Sabrià. ERC s'ha ofert diverses vegades aquesta legislatura a entrar a formar part del Govern.

Ciutadans: "És l'últim capítol d'humor dolent de Mas"

La diputada de Ciutadans Inés Arrimadas ha qualificat la crisi a CiU com "l'últim capítol d'humor dolent de Mas". Segons ha dit, amb l'anunci de la marxa dels tres consellers d'Unió ha quedat demostrat que el procés sobiranista "l'únic que fa és dividir". "Hem comprovat que això no porta enlloc", ha dit, tot criticant que "el debat identitari" fa perdre "temps i diners" a la recuperació de Catalunya. "És una absurditat, el temps posa cadascú al seu lloc", ha vaticinat.

ICV: "Estem davant d'una crisi de govern i d'un govern en crisi"

El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, ha afirmat que "estem davant d'una crisi de govern i d'un govern en crisi" i ha criticat que Mas estigui "més preocupat per les negociacions als despatxos" que pel ple monogràfic de salut, que se celebra aquests dies al Parlament.

Al seu torn, la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha afirmat que es tracta d'una crisi "molt greu del Govern" i ho ha considerat també com un "fracàs de CiU i de Mas". "És el final d'una etapa i d'un règim a Catalunya", ha augurat. Camats ha assegurat que "hi ha menys gent que entén i accepta la clau plebiscitària" del 27-S.

PSC: "Mas està esberlant el catalanisme històric, integrador i inclusiu"

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha acusat Mas d'estar "esberlant el catalanisme històric, integrador i inclusiu". Lucena ha refusat "furgar en la nafra" de la crisi al partit –ell mateix ha admès que el PSC també va viure una "experiència dolorosa"–, i s'ha limitat a dir que espera que no hi hagi "més inestabilitat de l'estrictament necessària". "Desitgem que no sigui un nou sotrac i no introdueixi més inestabilitat a un govern que no pot presumir d'estabilitat", ha manifestat el dirigent socialista.

Al contrari que ha fet ERC, Lucena ha negat que el PSC faci una oferta a Mas per entrar al Govern. "Ja no està sobre la taula", ha afirmat, perquè hauria de fer "una rectificació de tal magnitud" del seu full de ruta que "només de plantejar-ho hauria de dimitir".

PP: "Fins i tot sobraria algun conseller més, com el que surt cada dimarts"

El PP, juntament amb Ciutadans, són els més durs a l'hora de valorar la crisi a CiU. El portaveu adjunt al Parlament, Santi Rodríguez, ha augurat que "no es notarà" la baixa dels tres consellers, i que fins i tot "en sobraria algun més", com per exemple, ha dit, "el que surt cada dimarts", en relació al conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs. Per això, Rodríguez ha demanat a Mas que "redistribueixi les funcions" entre els actuals consellers i no en nomeni de nous.

El dirigent popular ha vaticinat que després de trencar el seu partit i el Govern, Mas "va camí" de "fracturar" la societat catalana i, perquè no passi, ha demanat la seva dimissió. "El millor seria que plegués i s'oblidés de les apostes independentistes", ha afirmat.

stats