Política 03/07/2012

ERC es manté ferma en el concert i no creu que CiU reculi

Amb el discurs ferm en el concert, ERC limita el marge de maniobra de CiU, que no vol sacrificar els republicans per sumar el PSC. L'aposta de CCOO pel concert reforçava ahir la posició d'ERC.

Marc Colomer
2 min
ERC es manté ferma en el concert  i no creu que CiU reculi

BARCELONA.Mentre el PSC estira CiU perquè l'acord pel pacte fiscal sigui tan obert com sigui possible per facilitar-ne la negociació a Madrid, ERC empeny just en la direcció contrària. Els republicans no confien que la negociació amb Rajoy serveixi per res. I no volen ni sentir a parlar de "pacte" amb l'Estat, perquè consideren que ha donat sobrades mostres de deslleialtat i que qualsevol acord que depengui de la voluntat política de Madrid, Espanya no el complirà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest context, els republicans que lidera Oriol Junqueras -gats escaldats en l'intent d'una articulació territorial de l'Estat basada en la lleialtat- es mantenen ferms en la defensa del que consideren que és l'únic model de relació fiscal viable per a Catalunya en el marc espanyol: el concert econòmic. És a dir, la caixa i la clau. Sense lloc per a matisos ni gradualismes que consideren que trencarien les parets mestres del concert pactat amb CiU i ICV-EUiA en la comissió parlamentària pel concert. La negativa dels republicans a rebaixar l'acord limita el marge de CiU, que després de flirtejar amb la Hisenda pròpia sap que difícilment podrà vendre a les seves bases més sobiranistes un pacte aigualit i sense ERC.

Adhesions

En aquest procés, els republicans han establert una relació fluïda amb destacats dirigents de CDC de l'entorn del president Artur Mas, que garanteixen que la fermesa que Mas manté en públic i en privat no és una impostura. Un cop han deixat clara la posició política, a ERC concentren esforços a fer que organitzacions de la societat civil se sumin explícitament al concert.

De fet, els últims dies s'ha intensificat el setge al PSC perquè assumeixi una demanda compartida per entre el 70% i el 80% de la societat segons les enquestes i subscrita pels 82 diputats de CiU, ERC i ICV-EUiA. Ahir s'hi va sumar CCOO, en la línia de la UGT. El sindicat ha aprovat en el seu consell nacional una resolució en què aposta obertament pel "concert econòmic solidari", amb una agència tributària catalana que recapti, gestioni i liquidi tots els impostos. En el document, CCOO vincula progrés social a progrés nacional i clama per la necessitat de superar el "dèficit fiscal històric" que "debilita l'estat del benestar" al país.

stats