CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 30/01/2015

ERC medita fórmules de control extern del compliment de l’acord amb CiU

Ajornen fins a l’aprovació dels pressupostos el debat sobre com fer seguiment de l’execució del pacte

Marc Colomer
3 min
FEDATARIS DE L’ACORD 
 La implicació de les entitats  va ser clau per desbloquejar l’acord Mas-Junqueras.

BarcelonaEl pacte Mas-Junqueras del 14 de gener per a la convocatòria d’eleccions plebiscitàries portava implícita la voluntat de reconstrucció del que el president de la Generalitat va anomenar “clima d’unitat d’acció, de recuperació de la cultura de l’acord, de respecte mutu”. La dinàmica de desconfiances entre els líders dels dos principals partits del Parlament i el foc creuat portava a una espiral que amenaçava directament la viabilitat del procés d’autodeterminació. I en aquest context, després d’aquella reunió de més de quatre hores amb la mediació de les entitats independentistes, el president es comprometia a incorporar algun expert de l’entorn dels republicans “en la culminació de les estructures d’estat”, que els d’Oriol Junqueras sospitaven que no s’estaven abordant amb prou determinació. La negociació pressupostària, però, ha fet ajornar-ne la concreció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans no creuen que calgui repetir la fórmula -fallida- de forçar la integració en el Govern d’elements d’ERC, com va ser el cas del secretari d’Economia del partit, Albert Castellanos, que va passar fugaçment a principis de legislatura pel departament d’Andreu Mas-Colell. “És complex incorporar un cos extern en un grup amb dinàmica pròpia”, admetia a l’ARA un dirigent d’ERC. Per això, la cúpula del partit sospesa proposar una fórmula de seguiment i fiscalització externa i pública del compliment dels acords, ja sigui en forma de comissió o de grup de treball tècnic, que podria incorporar també personalitats de consens de les entitats sobiranistes, “fedatàries” de l’acord. Perquè més que la integració d’experts de la pròpia òrbita, els republicans argumenten que el més rellevant és la supervisió dels compliment dels acords en un entorn de confiances trencades.

Gestió de les tensions

Immersos fins ara en la negociació dels pressupostos, la taula de coordinació del pacte CiU-ERC reprendrà la seva activitat periòdica a partir de la setmana que ve. Serà en aquest marc que caldrà concretar les fórmules de seguiment dels pactes -inclòs el de pressupostos-, que els republicans tot just debaten internament. Segons les fonts consultades, aquesta serà precisament la “carpeta” que caldrà obrir immediatament després de l’aprovació dels pressupostos, la setmana que ve.

No ho farà precisament en el clima més propici. Després de salvar Artur Mas quatre cops de la comissió del cas Pujol, dilluns -el mateix dia de l’anunci de l’acord pressupostari- ERC enutjava CiU en forçar Mas a comparèixer. Segons fonts republicanes, CiU els havia comunicat divendres passat que Mas no tenia previst demanar comparèixer en la comissió d’afers institucionals, com volien els de Junqueras.

Sindicatura en l’aire

Del pacte Mas-Junqueras també en sortia el compromís de tirar endavant la Sindicatura Electoral de Catalunya, separada d’una llei electoral que segueix sense veure la llum pels desacords en el sistema de repartiment d’escons. Però els juristes del Parlament han alertat que també per a la Sindicatura, com en tot el que està relacionat amb el règim electoral, calen majories reforçades de dos terços. Avui es torna a reunir la ponència de la llei electoral per sondejar la disposició dels grups a impulsar l’autoritat electoral pròpia de cara al 27-S. El PSC, però, ja ha advertit que no hi jugarà.

CiU, ERC i ICV-EUiA, predisposats, no sumen ni amb la CUP els 90 diputats necessaris per assolir els dos terços. ERC, però, creu que hi ha marge jurídic per fer prosperar l’autoritat electoral sense necessitat de majories reforçades i n’estudiaran la viabilitat. Admeten que aquesta via hauria de ser jurídicament prou sòlida per no córrer el risc d’un dictamen negatiu del Consell de Garanties Estatutàries.

stats