Política 02/09/2015

L'oposició posa en dubte la versió de Convergència i acusa Mas de "connivència" amb la corrupció

ERC critica que l'Estat "utilitzi els casos de corrupció per anar en contra la independència" però reclama combatre-la encara que Catalunya no tingui un estat propi, i el PSC repta Mas a defensar en seu parlamentària que CDC no s'ha finançat irregularment

Oriol March / Laia Vicens
4 min
Albert Rivera és el president de Ciutadans / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de Ciutadans, Abert Rivera, ha assegurat que si Mas "tingués dignitat política hauria de marxar" i s'ha referit als "sis processos judicials" que CDC té oberts i a les "15 seus embargades" del partit. Rivera ha admès que Mas no ho farà, però ha avisat que el seu partit "surt a guanyar" les eleccions perquè el 27-S els catalans "firmin la carta de dimissió" de Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rivera ha utilitzat les mateixes paraules que havia pronunciat Mas per posar de manifest el seu escepticisme: "Jo tampoc crec en les casualitats: és curiós que hagin entrat a la seva seu i no a casa dels set milions de catalans". Rivera ha retret els "sis processos judicials" que CDC té en marxa per casos de corrupció política, ha lamentat que Mas "s'hagi queixat" que algú els va filtrar el dia abans que la seva seu seria escorcollada i ha dit que d'aquesta manera van tenir temps "d'eliminar" documents comprometedors. "Les trituradores devien estar saturades", ha ironitzat. "L'enemic més gran de la seva llista electoral és la veritat", ha dit Rivera, que ha batejat el casos Palau, Torredembarra o del 3% com el "macrocas de CDC".

ICV acusa Mas de "connivència" amb la corrupció: "¿És casualitat que només escorcollin la seu de CDC?"

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha fet una dura crítica contra la presumpta corrupció a CDC en la seva intervenció a la diputació permanent del Parlament amb motiu de la compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas. "No pot actuar donant explicacions que no expliquen res. És hora que no es refugiï en teories conspiratives. ¿És casualitat que només escorcollin CDC? A ERC mai l'escorcollen, és casualitat? ¿És casualitat que els avisessin el dia abans i que a la trituradora es trobessin papers de Teyco? Massa casualitats perquè diguin que no en saben res. És hora de donar explicacions i d'assumir responsabilitats. Qui fa més mal a Catalunya és qui s'embolcalla amb la senyera i no dóna explicacions. No es fa un país net mirant cap a una altra banda", ha apuntat Herrera.

"Espero que sigui l'última vegada que parli de corrupció com a president", ha indicat el coordinador general d'ICV, que ha acusat el líder de CDC de ser "connivent" amb la corrupció.

Els "papers triturats" que denuncia el PP

El portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, ha preguntat a Mas si es "pot negar que entre els avisos [les filtracions dels escorcolls] i l'espera que arribés la Guàrdia Civil va donar temps de triturar algun paper" o "amagar alguna carpeteta darrere una caixa forta". Rodríguez ho ha dit amb referència a les informacions que apunten que l'extresorer de CDC Daniel Osàcar hauria pogut destruir documentació i que la Guàrdia Civil va trobar darrere una caixa forta documents de Teyco.

Rodríguez ha reptat Mas a "denunciar" el ministeri de l'Interior per haver filtrat el dia dels escorcolls "si té la més mínima prova". Ja en castellà, el dirigent popular ha desitjat que aquesta compareixença sigui "l'última com a president de la Generalitat". "El millor canvi no és un canvi de país, és un canvi de govern i de president", ha sentenciat.

El PSC repta Mas a defensar en seu parlamentària que CDC no s'ha finançat mai irregularment

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reptat el president de la Generalitat, Artur Mas, a defensar en seu parlamentària que ni CDC ni la seva fundació, la CatDem, s'han finançat irregularment. "Sempre ha dit que no s'ha produït cap irregularitat en el període que vostè ha estat el màxim responsable. Cada dia costa més de creure. Sempre defensarem la presumpció d'innocència", ha indicat Iceta.

"Vostè ha estat el pitjor president de la Generalitat recuperada. Volia de debò un diàleg? Si el gran problema és una majoria absoluta del PP, no valia la pena esperar una majoria diferent? El 43% de les lleis ha rebut el suport de CiU, en aquesta legislatura. No li ha sabut greu votar amb el PP, però ha volgut treure rèdit del xoc. Vostè està erosionant la Generalitat com a moneda de canvi del joc partidista", ha apuntat en clau electoral Iceta.

ERC demana explicacions i carrega contra l'Estat

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha estat la primera a preguntar al president de la Generalitat, Artur Mas, en la diputació permanent, a qui s'ha dirigit per dir-li que "és molt important donar explicacions públicament [sobre la corrupció], al marge de si el moment de l'escorcoll [a les seus de CDC i la CatDem] era l'adequat o de si l'Estat ho fa servir políticament". La número dos d'ERC ha dit que donar explicacions "és el mínim" que cal fer i ha preguntat a Mas si tenia coneixement del pagament de comissions per finançar el seu partit.

Rovira ha criticat que l'Estat "utilitzi els casos de corrupció per anar en contra la independència", però ha reclamat combatre-la de seguida i no esperar que Catalunya tingui un estat propi. La dirigent republicana ha expressat la seva "indignació absoluta" per la corrupció però encara més per la "passivitat i la manca de compromís" per fer-hi front. En aquest punt ha furgat en el fet que el PP és el govern "amb més casos de corrupció d'Europa".

stats