Política
Política 17/02/2011

ERC presenta una proposició de llei perquè el govern espanyol publiqui anualment les balances fiscals

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha presentat la proposta després d'una reunió amb la Cambra de Comerç de Barcelona, on també ha aprofitat per contestar a Zapatero que "li agradi o no" el model financer s'acaba el 2013 i se n'ha de negociar un de nou.

Acn
2 min
Anna Simó, Joan Ridao, el coordinador d'infraestructures Salvador Curcoll, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, durant la reunió

BarcelonaEl grup parlamentari on s'integra Esquerra Republicana de Catalunya, Esquerra Unida i Iniciativa per Catalunya Verds va presentar aquest dimecres al Congrés dels Diputats una proposta de llei per aconseguir que el govern espanyol publiqui les balances fiscals. La proposta inclou la demanda de publicació anual, la definició del que han de ser les balances fiscals i la creació d'una comissió d'experts que en garanteixi la qualitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el marc de l'ofensiva per aconseguir un model fiscal "equitatiu" iniciada aquesta setmana per Esquerra Republicana, el seu secretari general, Joan Ridao, ha fet públic que aquest dimecres el grup parlamentari on s'integra la seva formació va presentar al registre oficial del Congrés dels Diputats una proposta de llei perquè el govern espanyol publiqui anualment les balances fiscals.

Ridao, qui ha dit que aquesta mesura és normal en qualsevol país que tingui una organització fiscal federal, ha destacat "el valor pedagògic" de la mesura en tant que mostra "el problema financer" de Catalunya, i evitarà debats com el dels "suposats privilegis" del Principat respecte d'altres comunitats autònomes.

Segons Esquerra, la publicació d'aquestes balances posarà en evidència que els problemes que tenen les finances públiques a Catalunya no només tenen a veure amb la crisi sinó amb el saldo fiscal negatiu que manté Catalunya i que la contribució del Principat a la solidaritat interterritorial és excessiva.

En aquest sentit, Ridao ha aprofitat també per respondre al president del govern espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero, qui aquest dimecres va declarar que "no estava disposat a canviar el model financer cada quatre dies". El secretari general d'Esquerra li ha replicat que la llei l'obliga a canviar-lo cada quatre anys i que l'actual caduca al 2013.

Per això des d'Esquerra s'insisteix en la necessitat de començar a debatre un nou model i es pretén "tirar de la màniga" a CiU per començar a preparar amb el conjunt de les institucions econòmiques i el suport de la societat civil el nou "desafiament" i "embat" a l'Estat que és el concert econòmic.

stats