Política 22/05/2017

ERC pressiona per canviar avui la posició del Consorci del Palau

L'ens es reuneix avui per decidir si canvia les seves conclusions al judici i acusa CDC

Gerard Pruna
2 min
L'extresorer de CDC, Daniel Osácar

BarcelonaDia clau per decidir la posició definitiva del Consorci del Palau de la Música en el judici sobre l’espoli de l’entitat i el presumpte finançament il·legal de CDC. Forçat per l’Ajuntament de Barcelona, l’entitat –que integren la Generalitat, l’Ajuntament, l’Estat i representants de l’Orfeó– torna a reunir-se avui per debatre per última vegada si modifica les seves conclusions en el judici i s’adhereix a les tesis del fiscal pel que fa al paper de CDC. És a dir, si acusa Convergència d’haver cobrat 6,6 milions d’euros de Ferrovial a través del Palau a canvid’obra pública.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió, doncs, busca fer marxa enrere en la decisió que va prendre el Consorci el 12 de maig quan la Generalitat va fer valer la seva majoria –afavorida per l’absència dels representats de l’Estat– i va decidir no personar-se contra CDC. Des d’aleshores, però, s’ha multiplicat la pressió sobre el Govern –i en concret sobre el PDECat– per replantejar-se el seu posicionament, fins al punt que dimecres passat tots els diputats del Parlament excepte els del PDECat van votar a favor d’instar la Generalitat a rectificar. Si el Govern obeeix o no el mandat de la cambra dependrà de la decisió que prengui avui. El consell executiu torna a reunir-se aquest dimarts –a les 13 hores ho farà el Consorci–, i la carpeta del cas Palau –que ha fet revifar les tensions entre ERC i el PDECat– tornarà a ser sobre la taula. Ahir el portaveu dels republicans al Congrés, Joan Tardà, va insistir en la perssió i va dir, a la Ser, que el Govern “farà el que va dir el Parlament” i acusarà a CDC.

En mans del tribunal

En l’hipotètic cas que la Generalitat decideixi fer marxa enrere –un extrem que fonts governamentals situaven ahir com a improbable– i el Consorci decideixi acusar CDC, l’última paraula la tindrà el tribunal que jutja el cas. Seria qui hauria de decidir si permet al lletrat que representa el Consorci –que ja va elevar a definitives les seves conclusions– si li permet modificar-les. Tot i que no hi ha precedents, fonts judicials opinen que el Consorci encara és a temps d’acusar CDC perquè les defenses encara no han elevat a definitives les seves conclusions i, per tant, el tràmit encara és obert. El primer pas, però, dependrà de la reunió del Consorci que es preveu tensa.e

stats