CONSEQÜÈNCIES DEL 28-N
Política 13/12/2010

ERC rectifica i s'obre a coalicions independentistes per a les municipals

Marc Colomer
2 min

BarcelonaEl secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha obert la porta a col·laborar amb altres partits independentistes per mantenir-se com a tercera força política a les municipals. El full de ruta que ha presentat avui Ridao a l'executiva nacional per conduir el partit fins al congrés de la tardor després de la patacada, proposa la creació "d'estructures" a nivell local que emparin coalicions com la que ha proposat el líder del grup municipal de Barcelona, Jordi Portabella. ERC és conscient que en molts municipis la fragmentació del vot independentista pot deixar el partit fora dels ajuntaments.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, Ridao ha deixat ben clar que les eventuals coalicions tindran només dimensió municipal, perquè el partit a nivell nacional vol recuperar "centralitat política" i no pas deixar-se "arrossegar" per partits com Solidaritat o les CUP.

"Ja n'hi ha prou"

En roda de premsa després de la reunió de l'executiva nacional, Ridao ha explicat que el pla al qual ha donat suport l'executiva pretén analitzar els resultats i assumir responsabilitats, situar les municipals com la màxima prioritat immediata del partit i "repensar" el que calgui després, també, si cal, lideratges. En definitiva, es tracta d'un document que, segons Ridao, fa "autocrítica" però "no demana perdó a ningú per existir". Després que Ernest Benach instés el president del partit, Joan Puigcercós, a conduir el procés cap al congrés extraordinari per després cedir el relleu, Ridao ha reclamat una vegada més prudència en les declaracions dels dirigents: "Ja n'hi ha prou de parlar de nosaltres mateixos".

El secretari general del partit ja ha deixat ben clar que el document no replanteja l'estratègia del partit, perquè en qualsevol cas això ho ha de fer el congrés. Ara bé, ha deixat clar que, al seu entendre, no ha de variar massa una estratègia que considera que, més enllà de les conseqüències electorals que ha tingut, no és errònia.

Sobre la coalició proposada per Josep-Lluís Carod-Rovira, Ridao ha recordat que ERC ja hi va apostar el 2003 i el 2006 i els resultats electorals són a la vista. Ha matisat, però, que aquesta opinió no ha de pressuposar que es descarta aquesta possibilitat, que, ha insistit, l'haurà de debatre el congrés extraordinari avançat a la tardor.

stats