ESTRATÈGIA REPUBLICANA
Política 01/05/2016

ERC referma el rebuig a la llista única i repetirà candidatura a les generals

Maiol Roger
2 min
ERC referma el rebuig A la llista única i repetirà candidatura a les generals

Aval sense debat

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC va aprovar ahir, en un plàcid consell nacional, repetir per als comicis del 26-J les llistes que van aconseguir la segona plaça a Catalunya a les últimes eleccions espanyoles. La decisió referma el rebuig dels republicans a presentar-se als comicis en una candidatura conjunta amb Convergència que el partit d’Artur Mas reclama amb insistència. L’últim a rebutjar-la va ser el portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, que ahir va vendre la llista única com una oportunitat “per assolir l’estat propi”. A ERC la tesi és una altra: les generals han de servir per aprofitar els dos espais ideològics que representen els partits sobiranistes per guanyar vots per a l’independentisme. Entre els consellers nacionals no hi va haver dubtes: només un d’ells va rebutjar-ho, i ho va fer per lamentar que el partit hagués triat un procediment exprés per escollir les llistes.

Aspiren a la victòria

“Malgrat tot, si hi ha eleccions, hem de sortir a guanyar-les”, va esperonar el diputat Joan Tardà als consellers nacionals. ERC vol aprofitar l’impuls d’un govern independentista per motivar el votant sobiranista. Tardà, que repetirà de número 2 a la candidatura, va apel·lar a l’“autoestima dels catalans” per assolir la victòria el 26-J. El diputat va treure pit de l’acord a última hora per fer president Carles Puigdemont en contraposició amb la incapacitat dels partits espanyols per arribar a un pacte.

Arrenca la precampanya

Poques hores després del consell nacional, ERC va donar el tret de sortida a la precampanya amb un acte a Gavà en què la impugnació de la llei antidesnonaments va marcar els discursos. El president del partit, Oriol Junqueras, va comprometre’s a fer efectiva la norma digui el que digui el Tribunal Constitucional. El recurs reforça el missatge -transversal entre els sobiranistes- que insisteix a defensar la independència com a garantia dels drets socials. En aquest sentit, ERC reivindica el seu perfil nítidament d’esquerres, amb coincidències amb Podem i IU al Congrés. La campanya republicana buscarà minar les expectatives d’En Comú Podem argumentant que en polítiques socials defensen pràcticament el mateix però que en l’eix nacional els de Xavier Domènech aspiren a un referèndum “impossible”. L’objectiu: prendre’ls la primera plaça el 26-J.

stats