DEBAT AL CONGRÉS
Política 26/02/2015

ERC s’acomiada de Rajoy: “Ens veiem a l’ONU”

Insta la Moncloa a reconèixer el “referèndum” del 27-S

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El portaveu d’ERC al Congrés i alcaldable per Barcelona, Alfred Bosch, ahir durant la seva intervenció al debat de política general.

MadridAlfred Bosch afrontava ahir el seu últim debat de política general com a portaveu d’ERC al Congrés. La pròxima gran cita la té a les urnes per a l’alcaldia de Barcelona. I ahir es va voler acomiadar amb un dur epitafi per al president del govern espanyol, Mariano Rajoy. “ Adiós con el corazón, que con el alma no puedo ”, va començar. “Ens veiem a l’ONU. Bon vent i barca nova”, va sentenciar per tancar la seva breu intervenció. Bosch va celebrar que, en el seu discurs d’obertura del debat a la cambra, Rajoy admetés que “el 9-N a Catalunya hagués tingut lloc”, però va aprofitar l’ocasió per demanar-li un pas més i el va instar a assumir que el 27-S serà un referèndum d’independència. “Què tenen previst [si guanya el sí]? Res, oi?”, va afegir, desafiant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’altre gran desafiament que li va llançar va ser la creació d’una comissió d’investigació al Congrés pel cas Bárcenas de la mateixa manera que el PP ha avalat les compareixences pel cas Pujol. “Faci com el senyor Mas i comparegui”, li va retreure. Rajoy li va respondre atacant, recriminant-li que ERC hagués evitat fins a quatre vegades que Artur Mas comparegués al Parlament. “Un cop van trencar amb Mas hi van votar a favor. No els importava la comissió d’investigació, sinó molestar CiU”, va dir.

Sense mullar-se pel 27-S, Rajoy va instar Bosch a presentar una proposta de reforma de la Constitució. Pocs minuts abans, el portaveu d’ERC havia ironitzat sobre si “expulsaria” un govern sobiranista “com al jutge Santi Vidal”. Està previst que el ple del Consell General del Poder Judicial aprovi avui l’expulsió definitiva d’aquest jutge per haver redactat un esborrany de Constitució catalana. Si és així, la decisió arribarà poques hores després de la sentència d’inconstitucionalitat del Tribunal Constitucional pel 9-N. El president espanyol va insistir ahir que ell està a favor del dret a decidir, però, això sí, el de tots els espanyols.

Per acabar la seva intervenció, Bosch no es va poder estar de fer una referència a la vicepresidenta primera del Congrés, Celia Villalobos, a qui dimarts a la tarda van enxampar jugant amb la seva tauleta mentre presidia l’hemicicle. “Segur que seguirem sent grans amics. Vostè al regne meravellós del Candy Crush, i jo tornaré a Barcelona, que al cap i a la fi és d’on sóc. Adéu, Mariano Rajoy, adéu”, va dir.

Solidaritat sobiranista

Tant el PNB com Amaiur, Geroa Bai i el BNG van defensar ahir a l’hemicicle el dret a decidir, tot i que el grup nacionalista basc ho va fer amb les mateixes paraules que l’any passat. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, va insistir que Rajoy té sobre la taula “la patata catalana i l’euskalpatata” i va considerar que “només un il·lús” pot creure que un afer com l’auge sobiranista català desapareixerà a base de negatives i de silencis com a resposta. Si al cas català i al basc s’hi sumen els assumptes de corrupció que assetgen el PP, va dir, el govern espanyol ja té “la gasolina” que produeix “un emprenyament generalitzat” en la societat.

Des d’Amaiur, que tot i que té més diputats que el PNB al Congrés no té grup propi, van considerar que el tracte donat al procés “indica clarament que els ancoratges autoritaris i centralistes [del franquisme] segueixen vigents”. El navarrès Sabino Cuadra, portaveu de la coalició, va qualificar l’actual sistema de “francocràcia”.

Baldoví es desmaia i s’interromp el debat

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, va marcar ahir la segona jornada del debat de política general al Congrés. Mentre mostrava un abecedari dels incompliments de Rajoy des de la tribuna, va tenir una pujada de tensió i Celia Villalobos, que presidia la sessió, va decidir suspendre temporalment el debat. La primera a atendre’l va ser la ministra Ana Pastor, que és metge. Baldoví va ser traslladat a un hospital per sotmetre’s a una revisió. Al migdia ja s’havia recuperat.

stats