POLÍTICA
Política 10/08/2012

ERC dóna suport a la crida de Mas perquè l'11 de Setembre reflecteixi el clam pel concert

Els republicans, però, pensen manifestar-se directament per la independència, però donaran suport al president de la Generalitat sempre que no abandoni la idea de la Hisenda pròpia

Efe
2 min
ERC augura que l'espoli fiscal accelerarà la independència

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar ahir que el Govern farà al setembre una "petició clara" a la societat catalana perquè hi hagi "pronunciaments explícits" a favor del pacte fiscal, amb la finalitat de traslladar al govern espanyol el missatge que és la reclamació d'"un país sencer" i d'"un clam" més enllà de les institucions o partits polítics. Segons ha indicat Junqueras en declaracions a Efe, "ja que CiU es va presentar a les passades eleccions amb la reivindicació d'un pacte fiscal en la línia d'un concert econòmic, és normal que demani ajuda a la resta de forces i a la societat catalana per poder tirar endavant aquest projecte".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"ERC –ha dit– vol seguir ajudant el Govern, encara que, com és sabut, el nostre partit no té com a principal objectiu el concert sinó la independència de Catalunya i la proclamació d'una república catalana per construir una societat més justa". "Fem un gran esforç per acompanyar aquest projecte del pacte fiscal que va rebre el suport majoritari de la societat catalana, perquè ERC va tenir 10 diputats i CiU 62", si bé "és evident que ERC vol anar més enllà del pacte fiscal, i en la Diada de l'11 de Setembre sortirà al carrer, com sempre ha fet, per reivindicar la independència de Catalunya".

Independència fiscal

"Aquest any no serà una excepció, i tornarem a manifestar-nos per la república catalana, i a favor d'un estat propi per a Catalunya, en un context en què és més evident que mai que el necessitem i, a més, de forma urgent", ha afegit. "Mas que demani allò que cregui més oportú, i que usi la majoria al Parlament, i si creu que ha d'anar a negociar a Madrid, malgrat que el PP ja li ha dit que no vol sentir a parlar" d'un concert econòmic, "doncs que ho faci".

En tot cas, ha matisat el president d'ERC, "el que segur que ha de fer és complir amb allò que el Parlament ha aprovat, que és dotar Catalunya d'una agència tributària catalana que recapti i gestioni tots els impostos pagats pels catalans". "Mas va dir que estava disposat a tirar endavant l'agència tributària catalana unilateralment, doncs bé, això és el que ERC li demana que faci –ha subratllat–, perquè si s'aconsegueix el pacte fiscal seria igualment necessària, i si el govern espanyol ens la nega aleshores els ciutadans la seguirem necessitant".

Sobre les reaccions del PP a les paraules de Mas, Junqueras ha lamentat que alguns dirigents populars qüestionin que "existeix un clamor a la societat catalana a favor del concert econòmic" només pel fet que no hi dóna suport el seu partit, i el PSC de forma parcial. "Hi ha unes dades que tots coneixem i compartim –ha afirmat– i diuen que els catalans fem un esforç fiscal extraordinari, perquè paguem 16.000 milions d'euros anuals que desapareixen del nostre país i no tornen de cap forma, i això equival a dir que gairebé un 10% del nostre PIB desapareix". "És lògic pensar que això provoqui indignació i un clamor en contra" del fet que segueixi ocorrent, ha apuntat, i "és indubtable que així ho reflecteixen les enquestes, però també una majoria parlamentària de 83 diputats que van votar a favor del concert econòmic", i això és una majoria absoluta molt àmplia.

stats