Política 20/03/2012

El PP vetarà Joan Tardà com a membre de la comissió de secrets oficials

Els populars ja van impedir que Alfred Bosch en formés part. El grup socialista, en canvi, ha avançat que hi votarà a favor.

Agències
2 min

Madrid @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El ple del Congrés votarà el proper 12 d'abril si el diputat d'ERC Joan Tardà s'incorpora a la comissió de secrets oficials de la cambra baixa, després que el portaveu del seu grup, Alfred Bosch, no aconseguís la majoria suficient per entrar a aquest òrgan pel veto del grup parlamentari popular. Els popular ja han anunciat que "no han canviat" de parer i, per tant, tornarà a votar en contra que la coalició independentista en formi part.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Serà, per tant, la segona vegada que el Congrés vota la composició d'aquesta comissió, la denominació oficial és "comissió de control dels crèdits destinats als fons reservats", després de la celebrada el passat 23 de febrer.

En aquella ocasió, el ple va elegir en votació secreta als representants de sis grups parlamentaris (PP, PSOE, CiU, Esquerra Plural, UPyD i PNB) però va deixar fora al del Mixt, ja que el candidat d'aquesta formació, Alfred Bosch, va ser vetat pel PP.

La llei obliga a explicar una majoria reforçada de tres cinquens per ser elegit membre de la comissió de secrets oficials, és a dir, almenys 210 vots, el que fa imprescindible que els diputats proposats comptin amb el suport dels dos grups majoritaris.

Davant el veto del PP a Bosch, la majoria de grup Mixt, on hi ha diputats de vuit forces polítiques, va decidir seguir presentant el seu candidat en els successius plens fins que es cobrís la vacant.

El mateix Joan Tardà ha explicat avui després d'assistir a la Junta de Portaveus del Congrés que ha rebut garanties que el 12 d'abril es votarà la seva candidatura, cosa que segons la seva opinió permetrà que torni a la "normalitat" l'assumpte de la composició de la comissió, que encara no ha celebrat la seva primera reunió.

De fet, el grup Mixt, des del rebuig de Bosch, ha intentat que s'inclogués en l'ordre del dia de cada ple l'elecció del seu candidat, si bé fins avui no s'ha fixat data, segons ha revelat la portaveu socialista, Soraya Rodríguez.

A més, la representant socialista ha confirmat que els diputats del PSOE donaran suport a Tardà en la votació del dia 12.

stats