POLÍTICA
Política 13/04/2012

Els presos d'ETA criden a acabar amb les "mesures d'excepció" per fer avançar el procés de pau

El lehendakari, Patxi López, rebutja l'oferta de diàleg que han llançat aquest divendres els presos d'ETA en una entrevista al diari 'Gara'

Ara
1 min

BarcelonaLa nova direcció de la plataforma que agrupa els presos d'ETA –el Col·lectiu de Presos Polítics Bascos (EPPK)– ha comunicat aquest divendres mitjançant una entrevista publicada al diari 'Gara' la seva disposició a "parlar" amb els governs espanyol i francès, amb els quals no tenen relació "des del 2006". La cúpula de l'EPPK –composta per sis membres, tres d'ells empresonats a Espanya i tres a França– ha exposat per escrit la seva demanda principal de "desactivar les mesures d'excepció i respectar els drets penitenciaris corresponents", fet que comportaria "un canvi evident en el procés de pau". Entre les situacions més extremes denunciades pel col·lectiu hi figura l'anomenada "doctrina Parot", és a dir, la prolongació de l'estada a presó dels interns i la falta d'atenció mèdica en els presos que pateixen malalties greus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiva del govern espanyol ha refusat comentar l'oferta de diàleg dels presos d'ETA. Igualment, el lehendakari, Patxi López, s'ha adreçat breument a l'EPPK per exigir-los que demanin "la dissolució d'ETA com a única via possible” i ha instat el col·lectiu a "no enganyar els seus companys reclusos perquè no hi haurà cap amnistia ni solució col·lectiva". Davant la falta de resposta del govern espanyol, el col·lectiu de presos va concloure que la seva "indiferència" no és res més que "una mostra de por de fer passos polítics" que "busquen retardar el procés i això només suposa un obstacle per a ells".

stats