Política 26/10/2011

El govern espanyol nega "taxatiu" que faci cap canvi a la política antiterrorista

El president del PNB, Iñigo Urkullu, havia demanat al govern espanyol un gest "d'humanisme" cap als presos d'ETA malalts

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl govern espanyol nega "taxatiu" que abans del 20 de novembre faci cap canvi a la política antiterrorista, que inclou la política penitenciària. Ho ha anunciat el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, després de la reunió que José Luis Rodríguez Zapatero ha mantingut a la Moncloa amb el president del PNB, Iñigo Urkullu. El ministre ho ha justificat per "respecte institucional" cap al nou govern sortit de les urnes, a qui ha dit que correspon prendre la iniciativa. Sobre el futur penal del líder abertzale Arnaldo Otegi, ha assegurat que la decisió correspon només "als tribunals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Urkullu ha demanat a Zapatero, que aprofiti el temps fins al 20 de novembre per fer un gest "d'humanisme" cap als presos d'ETA que estan malalts. Segons ha dit, aquesta capacitat per ser generosos amb els condemnats és el que "diferencia" els demòcrates de l'organització terrorista. Sobre aquesta qüestió puntual, Jáuregui s'ha limitat a dir que el "tractament" dels presos malalts ja s'està fent i que, depèn dels casos, es fa a les presons o a casa, en funció de la gravetat de cadascú.

El líder nacionalista basc havia dit que, a banda de les peticions a Madrid, espera també "penediment" i "passos" dels presos per facilitar la "flexibilització" de la política penitenciària. A l'esquerra abertzale li ha demanat que faci un reconeixement cap a les víctimes del terrorisme, que creu que hi serà, i que reconegui "el dolor causat". Creu que, a diferència del que va passar a la Transició espanyola amb la llei d'amnistia, aquí no hi pot haver "desmemòria" i cal posar en valor el paper de les víctimes d'ETA. També ha reclamat que es derogui la llei de partits polítics, canvis a la legislació penal –amb qüestions com la doctrina Parot– i ha dit que la nova etapa ha d'anar presidida per la "iniciativa, la lleialtat i la discreció". El líder nacionalista vol, a partir d'ara, "pacte polític, acord institucional i referèndum social" per anar consolidant els passos que s'hauran d'anar fent.

Urkullu s'ha desfet en elogis cap al "compromís" de Zapatero per aconseguir "un temps nou a Euskadi" i ha defensat que el president espanyol "s'ha arriscat". El líder del PNB ha dit que ha vist al mandatari socialista "molt satisfet" dels temps que s'estan vivint. S'ha mostrat obert a reunir-se amb Mariano Rajoy "ara i en el futur".

El president espanyol es reunirà aviat també amb el lehendakari, Patxi López, i amb el president de Canàries, Paulino Rivero, perquè el seu partit –Coalició Canària– ha estat un soci preferent aquesta legislatura. No hi ha prevista cap reunió amb CiU, si bé ha estat clau per tirar endavant algunes de les votacions més decisives d'aquests tres anys, com el pla d'austeritat de maig del 2010.

stats