EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 17/05/2012

ETA demana la mediació d'Europa

ETA té pressa per iniciar el procés de negociació del desarmament i el futur dels presos. Davant la passivitat de Madrid i París, l'organització va emetre ahir un comunicat per demanar ajut europeu.

Daniel Gómez
1 min
El 20 d'octubre del 2011 ETA va decretar el cessament definitiu de la seva activitat armada i ara demana un "diàleg directe" amb Madrid i París.

BILBAO.ETA vol seure i parlar, tot i que a l'altra banda de la taula encara no hi hagi ningú. De fet, ni tan sols existeix la taula de negociació però creu que es donen les "condicions suficients" per establir un "diàleg directe" amb Madrid i París sobre el futur dels presos i el desarmament. En un comunicat enviat ahir a l'agència de notícies France Presse, l'organització armada recorda a la comunitat europea que el conflicte basc continua pendent d'una "solució justa i democràtica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ETA, des de fa mesos s'estan donant "profunds moviments" i existeix "una oportunitat històrica de construir la pau i d'acabar amb dècades de patiment". Fent seves les recomanacions de la Conferència Internacional de Sant Sebastià -celebrada el 17 d'octubre de l'any passat, tres dies abans de l'anunci de la fi de la violència-, ETA emplaça els governs d'Espanya i França a acceptar aquesta oferta de diàleg perquè "endarrerir la solució no beneficia a ningú" i pot "generar situacions de bloqueig perjudicials".

ETA també confirmava que ja ha designat el seu equip negociador, però sense revelar la identitat ni tampoc el nombre de persones que la integren. Els executius espanyol i basc van rebutjar l'oferiment d'ETA i en van exigir la dissolució. "Per entregar les armes no cal diàleg, només voluntat d'entregar-les", va reiterar el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

stats