POLÍTICA
Política 21/02/2012

Fernández Díaz adverteix a ETA que mentre no es dissolgui la policia continuarà actuant

Les detencions de dos presumptes membres aquesta matinada a Guipúscoa eleven a dotze el nombre de detinguts per suposada vinculació amb l'organització terrorista des que va anunciar el cessament definitiu de la violència, el passat 20 d'octubre

Laura Díaz-roig
3 min

BarcelonaEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que la policia continuarà actuant contra ETA, mentre aquesta no es dissolgui. Així ho ha dit després de la detenció, aquesta matinada, de dos presumptes membres de la banda a Guipúscoa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si ETA és seriosa en la decisió de deixar d'actuar, es lògic que deixi d'existir i, mentre no ho faci, l'Estat de Dret seguirà actuant", ha volgut deixar clar.

Ha destacat que la democràcia espanyola no ha de donar gràcies a ETA perquè deixi de matar i que el govern espanyol no vol viure "contra ETA, sinó sense ETA".

També ha explicat que es la pròpia organització terrorista que no deixa que els presoners d'ETA optin per la via de la reinserció, ja que "pressionen" els seus membres perquè no es penedeixin i demanin perdó a les víctimes. "Hi ha molts presoners que, si no estiguessin coaccionats, optarien per la via de la reinserció", ha dit.

Les detencions de dos presumptes membres d'ETA aquesta matinada a Guipúscoa eleven a dotze el nombre de detinguts per suposada vinculació amb l'organització terrorista des que va anunciar el cessament definitiu de la violència, el passat 20 d'octubre.

La primera operació després del comunicat d'ETA es va produir el 28 d'octubre, quan va ser detingut a Bèlgica el suposat etarra Ventura Tomé Quiroga, sobre el qual hi havia una euro-ordre dictada per l'Audiència Nacional, per la presumpta relació en diversos atemptats els anys 80.
 En el mateix dispositiu també es va detenir a Bèlgica Javier Aguirre Ibáñez, que compartia pis amb Ventura Tomé.

El 12 de desembre de 2011 la policia francesa va detenir a Baiona Josu Ezparza, presumpte membre d'Ekin i considerat per les forces de seguretat com l'aparell polític d'ETA. Un dia després van ser detinguts a Saint Jean de Pied de Port Julen Mujika Andonegi i Ihintza Oxandabaratz.

El següent cop contra ETA va ser el 14 de gener al centre de França, quan la policia gala va detenir Jon Etxebarria Oiarbide -un dels noms més buscats -, juntament amb Íñigo Sancho Marco i Rubén Rivero Campo. Fonts de la lluita antiterrorista van vincular Etxeberria Oiarbide amb el tiroteig el 16 de març de 2010 en el qual va perdre la vida el policia francès Jean-Serge Nérin. Aquestes tres detencions van ser les primeres des de la presa de possessió de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol.

El 25 de gener la policia francesa va arrestar a la localitat bascofrancesa de Urrugne el presumpte membre d'ETA Ernesto Prat Urzainki, inclòs a la llista dels terroristes més buscats des de 2008, segons va confirmar el ministeri de l'Interior.

A més d'aquestes nou detencions, la policia ha detingut al País Basc tres persones més perquè compleixin les condemnes imposades pels tribunals.

El passat 2 de desembre es va detenir a Sant Sebastià l'exportaveu de la il·legalitzada Askatasuna Oihana Agirre García, després que el Tribunal Suprem confirmés la pena de vuit anys de presó per integració a ETA que li havia imposat l'Audiència Nacional.

Vint dies després, es detenia, també a la capital donostiarra, Alberto González Etxebarria. Inicialment, l'Audiència Nacional l'havia condemnat per un delicte de col·laboració amb ETA a 6 mesos de presó, que el Tribunal Suprem va rebaixar a dos anys i mig.

Finalment, el 9 de febrer la policia va detenir a Bilbao Patxi Gómez López , col·laborador del 'comando Biscaia' d'ETA als anys 80 i que estava reclamat per l'Audiència Nacional des de 2009, després que el Tribunal Suprem li revoqués la llibertat provisional i ampliés la condemna a deu anys.

stats