Política 04/06/2015

ETA amagava en un zulo 26 armes i 50 kilos d'explosius

A la casa pairal de Biarritz també hi havia un detonador de bombes lapa i 700 matrícules

Europa Press
2 min

MadridLes autoritats franceses han acabat de fer l'inventari del que van trobar a la 'casa zulo' que ETA tenia a la localitat francesa de Biarritz. Els membres de l'organització amagaven en aquest lloc un total de 26 armes curtes, en concret eren 19 revòlvers i 7 pistoles de la marca Smith & Wesson, de diferents models, segons han informat a Europa Press fonts de la lluita antiterrorista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Smith & Wesson era la marca de la majoria de les 400 armes robades per ETA a l'empresa SIDAM a la localitat de Vauvert (al sud-est de França) l'octubre de 2006, en plena treva decretada amb el govern socialista. Les fonts consultades creuen que les armes trobades a Biarritz procedeixen d'aquell robatori.

A més, a la casa pairal de Biarritz hi havia uns 50 quilos de material per a la fabricació d'explosius repartits en 1.000 grams de material utilitzat per a l'elaboració de pentrita, 43 quilos de pols d'alumini, 3,2 quilos de pentrita ja confeccionada i 50 grams d'explosiu Diazodinitrophenol (DDPN). El Diazodinitrophenol és un explosiu primari particularment perillós i inestable utilitzat per a la confecció de detonadors.

La policia francesa en col·laboració amb la Guàrdia Civil va trobar, a més, tres garrafes d'uns 20 litres de capacitat que contenien substàncies aparentment per a la confecció de material explosiu que estan encara pendent d'anàlisi. També van trobar 700 plaques de matrícula franceses verges, una estampadora i xifres i lletres d'acer destinades a la fabricació de més plaques de matrícula.

Els membres de l'organització guardaven també més de 1.000 cartutxos (de diferents calibres), 30 metres de cordó detonant artesanal, quatre temporitzadors artesanals d'ETA, un sistema d'iniciació per artefactes explosius tipus 'lapa' així com dispositius informàtics, telèfons mòbils i documentació pendent d'estudi.

Aquesta operació realitzada amb la informació de la Guàrdia Civil el passat 28 de maig va suposar el primer gran cop a l'estructura creada per ETA el juliol de l'any passat amb la missió de dur a terme el segellat de les armes. D'aquesta manera, les forces de seguretat van aconseguir confiscar a l'organització bona part del poc material que li queda.

stats