LA VISIÓ EXTERIOR DE CATALUNYA
Política 28/05/2012

Els EUA minimitzen les crítiques contra la immersió

L'informe sobre els drets humans del departament d'Estat nord-americà minimitza de nou les denúncies contra la immersió. El document destaca que el model és una "línia vermella" per al país.

Marc Colomer
2 min
L'activisme social en defensa de la llengua prolifera davant els atacs contra el model d'immersió.

BARCELONAA Catalunya no hi ha conflicte lingüístic. O, en qualsevol cas, no és pas conseqüència del que els grups espanyolistes qualifiquen d' imposició del català, sinó que es deriva de l'intent dels tribunals de fer del castellà llengua vehicular en l'ensenyament públic. Aquesta és la principal conclusió que es pot extreure de l'informe del 2011 del departament d'Estat nord-americà entorn de les denúncies sobre drets humans arreu del món.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'informe, publicat a finals de la setmana passada a la web del govern dels Estats Units, fa una breu referència al suposat conflicte lingüístic de Catalunya a partir de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del mes de setembre, que obligava a fer el castellà vehicular a l'escola. Si bé és cert que en l'informe del 2011 es recorda que el Govern "no havia complert" la interlocutòria del TSJC en els terminis que se li havien fixat, just a continuació també destaca que el president de la Generalitat, Artur Mas, va defensar "fermament el model educatiu" i que per a "la política catalana la llengua és una línia vermella que no ha de ser creuada".

Es fa ressò així de l'ampli consens polític entorn del model d'immersió a l'escola catalana. Però, a més, dona veu als "defensors del model d'immersió català", que citen estudis que demostren que els "estudiants catalans d'escoles públiques tenen la mateixa competència lingüística en castellà que els estudiants de les altres zones d'Espanya". La referència al català, a diferència dels informes més esbiaixats d'anys anteriors, es limita a quatre breus frases per minimitzar la interlocutòria del TSJC i subratllar els arguments a favor del model.

Evolució positiva

Aquest fet ha motivat que el Col·lectiu Emma s'hagi felicitat per "l'evolució positiva" dels informes de drets humans. Aquest grup de professionals catalans decidits a explicar Catalunya al món des de l'òptica catalana, són, en bona part, artífex del gir en la percepció internacional de la realitat catalana. El cert és que si no fos per les denúncies dels grups espanyolistes de sempre, el model lingüístic català ni tan sols apareixeria en informes de drets humans. O, en qualsevol cas, hi apareixeria per alertar de la posició de feblesa del català.

stats