Política 27/12/2010

Els EUA van alertar del risc "racista" de viatjar a Espanya per l'incident d'un 'marine' amb la Urbana de Barcelona

2 min

BarcelonaAlguns dels cables confidencials de l'ambaixada nord-americana a Espanya filtrats per Wikileaks mostren que un incident entre un marine i agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona va ser utilitzat perquè el departament d'Estat nord-americà alertés els turistes afroamericans del risc de viatjar a Espanya, on podien ser detinguts atès el "racisme" de la policia espanyola. Així ho revela aquest dilluns el diari El País, segons el qual la versió de l'incident recollida per l'ambaixada nord-americana indica que el soldat, membre de la tripulació del vaixell Mount Whitney, va ser identificat sense motiu. La versió de l'Ajuntament de Barcelona, en canvi, indica que l'identificat volia comprar droga.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que en un altre cas seria vist com disparitat d'opinions, aquí es va convertir en un greu conflicte diplomàtic, que va fer que la VI flota de l'exèrcit naval nord-americà es mostrés "reticent" a tornar a atracar al port barceloní, segons va expressar el cònsol nord-americà a Barcelona a diversos representants de l'Ajuntament.

A més, el departament d'Estat nord-americà va utilitzar l'incident l'estiu passat per alertar els turistes afroamericans del risc de viatjar a Espanya, atès el "racisme" de la policia espanyola.

L'incident que va suscitar el sisme diplomàtic va tenir lloc al gener del 2009. Un membre de la tripulació del vaixell Mount Whitney, aleshores atracat al port de Barcelona, va ser identificat per la Guàrdia Urbana a la plaça de les Drassanes. Els agents sospitaven que volia comprar droga.

Hi va haver un enfrontament a resultes del qual l'home va ser detingut i va necessitar punts de sutura en una ferida al cap. Els agents també van haver de ser atesos en un centre hospitalari per ferides "de diversa consideració". Més tard el marine va ser posat en llibertat sense que se l'acusés de res.

La versió que el marine va relatar als superiors és que els agents no es van identificar correctament, i que, a més d'agredir-lo per detenir-lo, van apuntar amb les seves armes de foc tant a ell com als seus companys. Una nota confidencial de l'ambaixada indica: "Fa la impressió que l'incident tenia motivacions racistes".

A l'Ajuntament de Barcelona la versió és ben diferent. Quan l'agent es va identificar, el marine va reaccionar de forma violenta, per la qual cosa se'l va haver de reduir. Mentre estaven en aquest procés, entre quinze i vint persones, probablement companys del soldat, es van acostar a l'indret "de forma hostil". Va ser aleshores quan un dels agents va treure la pistola i va fer retrocedir el grup.

L'aparent foc d'encenalls va provocar una tempesta diplomàtica de pes, que va fer que l'ambaixador nord-americà a Madrid mostrés les seves queixes verbals al ministre d'Afers Estrangers exigint explicacions.

El cònsol a Barcelona també es va reunir amb diversos membres del consistori barceloní, entre ells la regidora de Seguretat i Mobilitat, Assumpta Escarp, per queixar-se de l'assumpte i exigir que s'aclarís el cas.

stats