Política 07/04/2012

De Guindos anuncia noves reformes en sanitat i educació

En una entrevista al diari alemany 'Frankfurter Allgemeine', el ministre d'Economia es mostra convençut que Espanya sortirà de la crisi "per si mateixa". Admet, però, que el 2012 "serà un any dur"

Ara / Efe
3 min
A LA DEFENSIVA  El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, assegura que les noves turbulències en els mercats no són culpa d'Espanya, sinó de les males perspectives
 De creixement que hi ha en diversos països de la zona euro.

BarcelonaEl ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, està convençut que Espanya aconseguirà superar la crisi financera i pressupostària "per si mateixa", i assegura que en sortirà "reforçada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista al diari alemany 'Frankfurter Allgemeine', De Guindos ha avançat que l'executiu espanyol impulsarà en les pròximes setmanes més reformes dels serveis públics, "sobretot en sanitat i educació", així com la millora del funcionament dels mercats, "per exemple, el de lloguers", i "la liberalització del comerç i en els serveis professionals".

"Espanya és un país que ha comès errors en el passat i ha acumulat desequilibris. Ara és en el camí de la correcció de tots aquests problemes", assegura el ministre espanyol, que afegeix que l'executiu de Rajoy "posarà ordre als pressupostos públics". "El nostre govern, escollit fa quatre mesos, té una majoria absoluta al Parlament i un mandat clar per a l'estalvi i les reformes. Amb això ho aconseguirem".

Quan se li ha preguntat per les retallades pressupostàries de 25.000 milions d'euros anunciats recentment, De Guindos ha subratllat que "la consolidació financera és inevitable. El govern anterior ha deixat un dèficit del 8,5% en lloc del 6% previst".

"Per això hem de fer esforços suplementaris, i encara més enmig d'una recessió. Hem de recuperar sobretot la confiança en l'economia espanyola. Això vol dir que no només hem d'assolir un dèficit del 5,3% aquest any, sinó del 3% l'any que ve. Estem compromesos amb aquest objectiu ", explica el ministre espanyol d'Economia.

Pel que fa a la reacció dels mercats i a l'increment de la prima de risc després que l'executiu espanyol presentés el contingut dels pressupostos generals per al 2012, De Guindos es mostra convençut que els mercats reaccionaran "positivament" quan hagin "estudiat amb precisió" els pressupostos.

Respecte a les perspectives de creixement per al 2012, el titular d'Economia reconeix que "aquest any serà difícil". No obstant això, assegura que el 2012 "serà l'any en què s'assentaran les bases per a la recuperació". "El govern és conscient i no vol generar falses expectatives per a aquest any, a la vista de la situació. Serà dur, amb menys creixement i, lamentablement, amb més desocupació, però assentarem les bases per a un 2013 millor", assegura De Guindos.

El balanç dels primers 100 dies de govern Rajoy

El ministre d'Economia subratlla que s'ha aprovat una llei d'estabilitat "vàlida per a tothom: govern central, autonomies i municipis", s'ha afavorit "la liquiditat dels bancs" i s'ha aprovat una reforma del mercat laboral que "canvia un sistema que ha sigut, en gran mesura, el responsable de l'elevat índex d'atur" del país. "Aquí hi ha el punt feble de la nostra economia", subratlla el ministre, que calcula que aquest any l'economia espanyola minvarà un 1,5%, però espera que la tendència s'inverteixi lleugerament a l'alça el 2013 i "acabi el procés de destrucció de llocs de treball".

De Guindos també es mostra esperançat que el dèficit comercial exterior "desaparegui aquest mateix any", que la inflació "caigui per sota de la mitjana europea" i que Espanya "guanyi en capacitat competitiva".

Pròximes reformes

El titular d'Economia fixa com a propers passos una racionalització de les despeses en Sanitat i Educació, i dóna valor a les reformes del sector bancari, que "conduiran a la desaparició dels més febles" i a "un sector financer molt més sa i amb menys bancs, però més forts".

De Guindos també fa referència a la vaga general del 29 de març. Assegura que respecta el dret a vaga, però la qualifica d'una "derrota de tothom", alhora que recorda que el govern espanyol no cedirà a les pressions dels sindicats.

El titular d'Economia també rebutja les crítiques a l'amnistia fiscal com a mesura per "aconseguir ingressos i reduir dèficit", i assegura que el govern "ha de fer tots els possibles per acabar amb l'economia submergida".

"Es tracta d'una competència deslleial entre petites i mitjanes empreses que paguen o no els seus impostos", diu De Guindos, que subratlla que "el govern s'ha compromès completament en la lluita contra el frau fiscal".

Finalment, i quan se li ha preguntat per un "missatge de Pasqua" als socis europeus, el ministre ha assegurat que "el govern espanyol vol reformes i ordre a les caixes públiques". "Hem assumit una mala herència. Però l'assumim. Ara toca fer el que no es va fer en els quatre anys passats, i toca fer-ho en els pròxims sis mesos. Això és bo per a Espanya, i ens convertirà de nou en un soci de confiança a la UE", conclou De Guindos.

stats