RENOVACIÓ AL PSOE
Política 18/06/2014

Madina reconeix que el seu suport a un referèndum legal sobre l'estatus de Catalunya va ser "un error"

L'aspirant a liderar el PSOE afirma ara que només seria possible una consulta a tot l'Estat,i no només entre els catalans, i convocada pel govern espanyol

Europa Press
2 min
El candidat a secretari general del PSOE Eduardo Madina en una imatge d'arxiu. EFE

MadridL'aspirant a la secretaria general del PSOE Eduardo Madina ha reconegut aquest dimecres que hauria comès "un error" al referir-se a la possibilitat d'una consulta legal sobre Catalunya, perquè creu que l'única consulta possible seria a tota la societat espanyola, conforme a l'article 92.1 de la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista en Telecinco recollida per Europa Press, Madina s'ha justificat dient que, quan li van preguntar per la possibilitat d'una consulta legal, aquest "concepte" el va remetre al que diu la Constitució, i que era d'això del que estava parlant. "La meva posició és l'article 92.1 de la Constitució espanyola, que diu que en assumptes d'especial transcendència la societat espanyola podrà ser consultada en el conjunt del país en un referèndum consultiu", ha dit.

Així, ha destacat que, amb l'actual marc constitucional, qualsevol consulta ha de convocar-la el govern espanyol i només "al conjunt del país", de manera que la que planegen fer els partits sobiranistes el 9–N no té curs legal ni constitucional.

Per a Madina, una consulta només entre els ciutadans de Catalunya no és possible perquè no es pot "fragmentar el subjecte polític i perquè el marc constitucional ha de respectar-se sempre si es vol mantenir la convivència entre ciutadans plurals".

A més, el també secretari general del grup parlamentari socialista al Congrés s'ha mostrat convençut que la proposta del PSOE i el PSC d'una Espanya federal és l'única possible per donar sortida a la "situació reescalfada" que viu Catalunya, tot i que a curt termini els socialistes catalans estiguin pagant-ne un cost.

Segons la seva opinió, l'únic partit que està dient que hi ha "possibilitat de convivència" entre Catalunya i la resta d'Espanya és el PSOE amb la seva proposta de reforma federal. Per a Madina, el futur del socialisme català està en una "clau postnacional" en què es reivindiqui la pertinença en clau de ciutadania i de convivència.

stats