Política 01/10/2012

El 'The New York Times' ja recollia el 1898 les queixes dels catalans pel dèficit fiscal

El rotatiu recollia en un article que els catalans pagaven més que la resta de l'estat i que els diners es malgastaven

1 min

L'atenció de la premsa internacional envers Catalunya ha augmentat enormement les darreres setmanes, però això no vol dir que Catalunya, i el problemes d'encaix amb Espanya, fossin inexistents als mitjans estrangers abans. Fins i tot fa més de cent anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un article del 6 de novembre del 1898, titulat 'Els problemes a Catalunya', el 'The New York Times' ja recollia els problemes que comportava el dèficit fiscal d'aquella època. "No només les tradicions i costums de Catalunya són diferents dels de Castella, sinó que els interessos econòmics de cadascuna d'aquestes unitats que componen l'estat espanyol s'enfronten uns als altres sovint".

"La centralització administrativa vol dir centralització econòmica, que en el cas de Catalunya equival a ruïna", continua l'article. Segons el rotatiu nord-americà, "milions i milions són recaptats per a l'exèrcit i la marina; però ¿es gasten en aquestes defenses? Preguntin-ho a Toral a Santiago de Cuba, a l'admiral Cervera, o al general Agustin". El mateix diu l'article de diners teòricament dedicats a esglésies, universitats o hospitals: "el govern se'ls apropiava amb l'argument que la capital era necessària per a l'estat". El que objecten els catalans, però, "és que aquest capital s'ha esvaït", segueix.

Però els diners, prossegueix l'article, "han anat a algun lloc". Els polítics que havien anat a Madrid un any abans amb poca cosa, continua, "avui posseeixen palaus i vil·les al camp i amants extravagants". "I els catalans paguen més, molts més, d'aquests diners mal administrats que qualsevol altra província d'Espanya", afegeix.

stats