Política 07/05/2015

Colau guanyaria amb comoditat les eleccions a Barcelona, segons el sondeig del CIS

Barcelona en Comú obtindria 11 regidors, per davant dels 8 de CiU. Ciutadans entraria com a tercera força al consistori i la CUP, amb tres representants

Dani Sánchez Ugart
2 min
Ada Colau durant el seu primer discurs com a candidata oficial de Barcelona en Comú / CRISTINA CALDERER

BarcelonaAda Colau arrencarà aquest divendres a mitjanit la campanya electoral amb bones perspectives. Barcelona en Comú guanyaria amb comoditat les eleccions a l'Ajuntament de Barcelona del 24 de maig, segons el sondeig del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicat aquest dijous. La coalició liderada per Colau obtindria 11 regidors, pels 5 que té ara ICV, per davant dels 8 de CiU, que en perdria 6 en comparació amb les eleccions del 2011.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ciutadans entraria al consistori com a tercera força, amb 6 regidors, mentre que el PSC seria la quarta força, amb 5 (menys de la meitat dels 11 que té ara). El PP i ERC empatarien amb 4 (ara en tenen 9 i 2, respectivament). Mentrestant, la CUP entraria al consistori amb 3 regidors, completant la composició del ple.

La ratlla de la majoria absoluta a l'Ajuntament de la capital catalana se situa en els 21 regidors. És a dir, la suma d'ERC i CiU quedaria molt lluny d'aquesta majoria, només un regidor per sobre de Colau en solitari, mentre que l'aritmètica tampoc permetria a Colau ser escollida per majoria amb el suport d'un sol partit. Una coalició dels grups municipals d'esquerres sí que aconseguiria nomenar alcaldessa l'exportaveu de la PAH, mentre que els partits sobiranistes (CiU, ERC i CUP) sumarien 15 regidors, per sota, per exemple, de la suma de Barcelona en Comú i PSC (16).

El nombre d'indecisos és molt elevat. Gairebé un de cada tres enquestats (el 29,3%) encara no sap què votarà, fet que converteix la campanya en decisiva. A més, un altre 9,7% no contesta a l'enquesta, un 8,8% diu que no votarà i un 1,5% afirma que votarà en blanc.

Intenció directa de vot més ajustada

Pel que fa a l'estimació de vot, el CIS preveu que Colau concentri un 25,9% dels suports, set punts més del 18,5% de suports que concentraria la candidatura de l'actual alcalde convergent, Xavier Trias. A continuació se situa el PSC, amb un 11,6% dels suports, mentre que ERC superaria el PP, amb un 10,1% i un 9,1%, respectivament. La CUP, amb un 7,1% de l'estimació de vot, tancaria els partits amb representació.

En intenció directa de vot, és a dir, en les respostes sense cuinar, però, els resultats són més ajustats. Barcelona en Comú concentra un 13,5% dels suports, poc més d'un punt per sobre del vot directe que l'enquesta dóna a CiU (12,3%). ERC, amb un 7,5% d'intenció de vot directa, és tercera força, mentre que Ciutadans és quarta, amb un 5,1% dels suports, i el PSC queda relegat a la cinquena posició, amb un 4,6% dels suports. Per sota, la CUP concentra un 4,2% del vot directe a l'enquesta i, per últim, el PP, un 2,4%.

stats