Política 21/04/2017

Engega la comissió d'investigació de l'operació Catalunya amb una picabaralla entre JxSí i el PP

La diputada de Junts pel Sí Alba Vergés, que serà l'encarregada de presidir la comissió, s'enganxa amb la dirigent popular Esperanza García, que l'acusa de treure conclusions abans d'hora. "Espero que es pugui sortir de la foscor de les pràctiques que fustiguen la democràcia", etziba Vergés

Núria Orriols
3 min
Engega la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya amb una picabaralla amb el PP

BarcelonaFil a l'agulla a la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya al Parlament. Puntualment, a les 09.00 h, la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha inaugurat la comissió que té la voluntat d'esclarir si l'Estat ha utilitzat les estructures polítiques espanyoles per anar contra dirigents independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els grups han consensuat que sigui la diputada de Junts pel Sí Alba Vergés qui presideixi la comissió, que ha iniciat la sessió amb un discurs que ja ha generat polèmica amb el PP. Per inaugurar la comissió, Vergés ha fet referència a la voluntat de la comissió que es pugui sortir "de la foscor de les clavegueres" i de les "pràctiques que fustiguen la democràcia", a més d'exigir responsabilitats per la "policia política", les "invencions", la utilització de "fons reservats" o de qualsevol pràctica que "no procedeixi" en un estat de dret.

Vergés ha expressat la voluntat de "posar llum" a uns fets dels quals només es coneix la "punta" amb l'objectiu de ser "útils" al Parlament, a la "democràcia" i a la ciutadania.

Aquest discurs ha enervat la diputada del PP present a la comissió, Esperanza García, que ha cridat a una qüestió d'ordre per advertir que Vergés, a parer seu, estava traient conclusions abans d'hora. "Està fent un míting polític", ha etzibat García a la diputada de Junts pel Sí, que s'ha defensat dient que ha sigut curosa a l'hora de fer el seu discurs i que només s'estava referint a fets que ja han transcendit a la llum pública.

Qui és qui en l'operació Catalunya?

I és que l'operació Catalunya, de fet, ha sigut admesa pel mateix comissari José Manuel Villarejo en una declaració en seu judicial, en què va dir que hi havia una unitat de la policia destinada a frenar el procés independentista, a través de trobar casos de corrupció que impliquessin dirigents de partits sobiranistes. També les converses entre l'exministre Jorge Fernández Díaz i l'excap d'Anticorrupció Daniel de Alfonso: una conversa en què es conxorxaven per treure els drapets al sol als dirigents del procés.

A banda de Vergés, que presidirà la comissió, per part de Junts pel Sí hi assistiran els diputats Lluís Guinó i Roger Torrent; per part de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante Fachin i Marc Vidal; els diputats de la CUP seran Mireia Boya i Sergi Saladié; en representació dels socialistes hi seran Jordi Terrades i Assumpte Escarp; del PP Esperanza García i Sergio Santamaría, i per part de Ciutadans Joan García i José María Espejo Saavedra.

Segons ha explicat Vergés, els grups tindran ara fins al divendres 28 d'abril per fer les seves sol·licituds de compareixença i de documentació per tal que en la sessió del 4 de maig s'aprovin. Un cop es doni llum verda als compareixents, s'elaborarà el pla de treball.

La comissió d'investigació es va crear amb una votació al ple el 8 de març, en què hi van donar suport els diputats de Junts pel Sí, la CUP, PSC i Catalunya Sí que es Pot, mentre que el PP hi va votar en contra. Ciutadans es va abstenir.

Comissió d'investigació pel cas Vidal

La comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya, però, no ha sigut l'única que ha engegat aquest matí el Parlament. Passades les 09.00 h, Forcadell també ha presidit la constitució de la comissió sobre les "actuacions del Govern per preparar la secessió de Catalunya de la resta d'Espanya", impulsada arran del cas de l'exjutge i exsenador Santi Vidal.

L'encarregat de presidir aquesta comissió serà el diputat de Ciutadans Jean Castel, que ha demanat als diputats que presentin la seva sol·licitud de compareixences abans del 2 de maig. La comissió, ha dit, es reunirà de forma periòdica els divendres. Per part de la resta de grups hi seran presents Lluís Guinó i Bernat Soler (Junts pel Sí); Joan Coscubiela i Jèssica Albiach (Catalunya Sí que es Pot); Benet Salellas i Gabriela Serra (CUP); Fernando de Páramo (Ciutadans); Alejandro Fernández i Santi Rodríguez (PP), i per part del PSC Alícia Romero i Ferran Pedret.

L'exdirigent d'ERC Santi Vidal va dir en una conferència que l'executiu català havia obtingut de forma il·legal les dades fiscals dels contribuents, a banda d'assegurar que hi havia contactes amb altres països per garantir el reconeixement internacional d'una Catalunya independent. El cas va ser denunciat per l'oposició, la fiscalia va obrir una investigació al Govern i Vidal va dimitir.

La polèmica va provocar que l'oposició reclamés al Govern que rendís comptes i per això van comparèixer a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament el vicepresident, Oriol Junqueras, i el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó. Unes explicacions que, sense dubte, no van satisfer els grups que no donen suport a l'executiu.

stats