NOU GOVERN
Política 04/01/2011

L'oposició troba "decebedores" i un "pur maquillatge" les mesures anticrisi d'Artur Mas

El PSC creu que les retallades anunciades pel president després de la primera reunió del Govern són "més simbòliques que reals". El PP demana més "celeritat i contundència". ERC avisa que "no té sentit" retallar serveis i alhora suprimir l'impost de successions

Acn
3 min

Barcelona"Decebedores","pur maquillatge", "més simbòliques que reals". Així veu l'oposició les primeres mesures d'austeritat anunciades per Artur Mas després de la primera reunió del nou Govern de la Generalitat. Són les crítiques llançades fins ara pel PP i el PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC hi veu comèdia

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha criticat l'anunci que es reduiran els alts càrrecs un 23% i s'estalviaran 3 milions anuals. Troba que es tracta de mesures "més simbòliques que reals", i ha alertat que "encara estan molt lluny" de les retallades que CiU va prometre en campanya. Nadal ha afirmat que el seu grup seguirà "de molt a prop" les fases d'aquest procés perquè no quedin "en simples cops d'efecte per justificar missatges de campanya" i ha definit les mesures de "pur maquillatge". Nadal ha dit que l'anterior Govern ja va anunciar mesures en aquest sentit i ha deixat clar que l'actual executiu pot comptar amb el PSC per a mesures que també suposin més control de la despesa i reactivació de l'economia.

El president del grup parlamentari del PSC ha dit que les línies prioritàries del seu grup passen per endegar mesures per redreçar l'economia, afavorir l'estat del benestar, combatre l'atur juvenil i el fracàs escolar.

El PP creu que CiU s'ha adormit

Paral·lelament, el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha afirmat que "tenint en compte que CiU disposava d'un informe previ sobre els comptes de la Generalitat és decebedora l'actitud del nou Govern". Per Millo "el país viu una situació d'emergència social i cal anar més enllà amb més contundència i celeritat". "Ara que CiU és al Govern, sembla que tingui por d'adoptar mesures específiques per reduir el dèficit", ha afegit.

En aquest sentit, Millo ha assenyalat que "Mas no ha anunciat res de nou, planteja decisions que es queden curtes i, a més, el termini per aplicar-les és massa llarg". Pel portaveu del PPC, "les empreses públiques tenen un cost molt elevat que es podria reduir de manera immediata i no esperar sis mesos com preveu el govern de CiU".

"El PP celebra la reducció de les tres conselleries, com ja havia demanat en reiterades ocasions, però el ritme és massa lent tenint en compte les necessitats del país", ha afegit. Per aquest motiu, el portaveu popular ha reclamat "més celeritat i eficiència per adoptar mesures que realment ajudin a tirar endavant econòmicament Catalunya'". "CiU fa temps que sap que governarà, temps necessari per preparar reformes més dràstiques i immediates per a la recuperació econòmica del país", ha conclòs.

ERC reclama que no toquin l'impost de successions

ERC no entendrà les retallades que Mas ha anunciat si abans no es "replanteja" la supressió de l'impost de successions, que assegura uns ingressos per a la Generalitat d'uns 400 milions d'euros, segons els republicans. Pel portaveu del partit, Ignasi Llorente, "no té cap sentit lluitar contra el dèficit públic retallant despesa sanitària o ajudes de la dependència" i alhora eliminar del tot l'impost de successions. "I més si es té en compte que el 90% dels catalans n'estan exempts gràcies a ERC", ha afegit en referència a la negociació entre les formacions del tripartit, que va reformar aquest impost fa uns mesos.

Sobre l'anunci de Mas que ha alertat que el dèficit de la Generalitat de l'any 2010 podria tancar-se amb xifres superiors a les previstes per l'anterior executiu i arribar als 7.800 milions, Llorente ha assegurat que no entén res. "No ha quedat clar, per què el conseller Mas-Colell va dir que el Govern anterior havia fet els deures i que s'havia treballat en la línia adequada", ha recordat. "Unes afirmacions no concorden amb les altres, sembla que són contradictòries".

stats