ENTREVISTA
Política 17/12/2011

Josep Fontana: "L'austeritat ens portarà cap a la pobresa i l'extinció"

L'historiador admet en una entrevista a l'ARA que ha fracassat l'Estat espanyol plurinacional que ell defensava, però si se li pregunta per la independència diu: "Independents de qui? Berlín tampoc ens ho deixaria fer"

Ariadna Trillas
1 min
Josep Fontana

BarcelonaEl 20-N, mentre el PP guanyava les eleccions per majoria absoluta, l'historiador que encara afirma tenir "la sang roja", feia 80 anys. Els ha celebrat amb la publicació d'un llibre apassionant, Por el fin del imperio. Una historia del mundo desde 1945 (Pasado & Presente), que ajuda a entendre les arrels de la crisi més forta que ha viscut el món des del Crac del 1929, i que situa als anys setanta. Per Fontana, contundent, el discurs dominant que prioritza la reducció dràstica del deute públic ens conduirà directe al desastre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'austeritat ens acabarà portant cap a la pobresa, el desemparament, l'extinció", assegura en una entrevista a l'ARA. Arran de la crisi i la consegüent remodelació de la construcció europea, Fontana proclama: "Alemanya ha aconseguit dominar de nou Europa".

El professor ja té al cap un nou projecte: una reflexió sobre la identitat dels catalans, sobre "la voluntat que, des de la Guerra de Successió, tenien de participar en la fundació d'una nació espanyola dins la qual fossin en plena capacitat i llibertat... I sobre els errors i les dificultats, les vacil·lacions i els problemes".

Fontana admet el fracàs de l'Estat plurinacional que sempre ha defensat. Quan se li ha preguntat sobre la independència, el professor ha replicat: "Independents de qui?" i opina que aquest no és un objectiu realitzable a curt termini. "A Berlín tampoc ens ho deixarien fer", sentencia.

Podeu llegir l'entrevista a l'ARA Premium.

stats