Política 13/10/2016

Puigdemont critica el judici a Mas, Ortega i Rigau: "És la dimissió de la política"

El president de la Generalitat avisa en una entrevista a TVE que hi haurà "resposta" si s'inhabilita els tres excàrrecs i defensa l'actuació del govern de Badalona

Gerard Pruna
2 min

Barcelona"És la dimissió de la política". Aquesta ha estat la conclusió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi confirmat que l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega hauran de seure al banc dels acusats per la causa del 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a TVE, Puigdemont ha culpat directament al govern espanyol de la situació per voler "fer política a través dels jutjats". "És la dimissió de la política, la renúncia a fer-ne per resoldre un conflicte". El president no s'ha quedat aquí, i ha avisat que, si finalment els tres excàrrecs del Govern són inhabilitats, "hi haurà resposta" i aquesta no es limitarà a un comunicat de condemna. "És evident que hi haurà una lògica preocupació i indignació de la ciutadania", ha opinat, i ha subratllat també que la premsa internacional comença a estar pendent de la situació perquè és "una raresa democràtica"

Preguntat sobre si es veu seguint els passos de Mas i havent de seure també en el banc dels acusats, ha defensat que no, tot i afegir amb un punt d'ironia que "fa un any tampoc es veia fent de president de la Generalitat".

Sense sortir de la via judicial, Puigdemont també ha mostrat el seu suport al govern de Badalona, i tot i admetre que ell no es dels que estriparien papers, ha defensat el dret de la política a fer "gestos simbòlics". Per això, ha considerat un "despropòsit colossal" que la justícia investigui si va ser desobediència "obrir la porta a quin tenia ganes de treballar".

"Si la gent participa, el referèndum és vàlid"

Després d'explicar dilluns a Madrid el nou full de ruta, Puigdemont ha reiterat la seva aposta per celebrar un referèndum i ha tornat a estendre la mà al govern espanyol per pactar-ne les condicions. Tanmateix, ha defensat que si aquest acord no arriba, la Generalitat està legitimada per tirar endavant el referèndum tan sí com no.

Sobre com se li dóna caràcter vinculant, el president de la Generalitat ha subratllat que "si la gent participa i el missatge és clar, el referèndum és vàlid". Tanmateix, no ha volgut fixar un mínim de participació, tot i admetre que si participa més del 50% del cens el resultat que surti de la votació és indiscutible.

Impostos a les rendes altes

Un cop superada la qüestió de confiança, el proper repte del president de la Generalitat són els pressupostos de 2017. Amb la negociació situada sobre la fiscalitat, Puigdemont ha reconegut que no és bon moment per apujar impostos perquè "les rendes mitjanes ja paguen prou", i ha apuntat que en el cas que el govern espanyol desactivi l'impost de Patrimoni la Generalitat haurà d'estudiar com "gravar les rendes altes d'alguna manera".

El president de la Generalitat també ha negat que existís cap pacte amb el PSOE per explorar una investidura alternativa a la de Mariano Rajoy, i ha explicat que els únics dos missatges que ha intercanviat amb Pedro Sánchez van ser el dia que va patir un accident de trànsit a l'AP-7 i en plena crisis dels socialistes per donar-li ànims a qui aleshores era secretari general socialista.

stats