DRET A DECIDIR
Política 04/03/2014

Ernest Maragall: "No contemplo cap altra sortida intel·ligent que no sigui la independència"

Junqueras i l'impulsor de Nova Esquerra Catalana expressen la voluntat de segellar una aliança que arribi als ajuntaments i al Parlament

Roger Tugas
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, amb el líder de Nova Esquerra Catalana, Ernest Maragall, aquest dimarts al Col·legi de Periodistes / PERE TORDERA

BarcelonaL'impulsor de Nova Esquerra Catalana (NeCat), Ernest Maragall, ha fet el pas definitiu cap a l'aposta independentista en la presentació aquest dimarts de l'acord de coalició amb ERC feta al Col·legi de Periodistes junt amb el president dels republicans, Oriol Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exconseller socialista s'ha mostrat partidari de "convertir l'impuls que expressa la societat fins a les últimes conseqüències", i ha afegit: "No contemplo cap altra sortida intel·ligent que no sigui la independència".

Al seu torn, Junqueras ha defensat l'acord, que situa Maragall com a número dos a les europees, i ha apostat perquè s'allargui el pacte amb NeCat a les properes eleccions municipals i a les autonòmiques. "És l'única llista centrada en Catalunya, amb gran presència cívica i transversal", s'ha reivindicat Junqueras, que ha afirmat que les converses amb Toni Comín van "molt bé", però no ha assegurat que se sumi també finalment a la llista liderada per ERC a les europees.

NeCat tria ERC i no ICV

Maragall ha coincidit en la voluntat de donar continuïtat a l'acord, i ha afirmat que ara hi ha "un camí obert, un horitzó per recórrer plegats, per seguir junts i per construir", i ha apostat per sumar nous espais. Com el d'ICV, amb els quals s'havien plantejat negociar també una coalició, tot i que al final NeCat ha optat per ERC. "És l'acord òptim, i compta també la generositat, hem trobat l'acollida i l'oportunitat de defensar el nostre perfil", ha justificat l'exconseller socialista.

De fet, Maragall fins i tot ha defensat que "el que està succeint és el que van començar les esquerres el 2003" per justificar el seu pas a l'independentisme "per coherència i conseqüència, és el que van començar Pasqual Maragall i Josep-Lluís Carod-Rovira". "Ara tindran una referència els votants de l'esquerra catalanista orfes", ha explicat.

Junqueras replica a Pere Navarro

Finalment, Junqueras ha recordat l'acord amb què es va presentar ERC junt amb USC en els seus primers comicis, les municipals del 1931. A més, ha respost el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que havia criticat l'opa dels republicans. "No és estrany que algú vulgui ampliar l'espai, sinó que hi hagi algú obsessionat a fer fora companys", ha etzibat Junqueras.

stats