Política 14/01/2016

Errejón alerta que deixar En Comú Podem sense grup propi al Congrés alimentarà l'independentisme

"Si algú li tanca les portes, estarà afavorint al procés de desconnexió unilateral", diu el número dos de Podem

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pablo Iglesias i Íñigo Errejón amb Tania Sánchez durant la sessió de constitució del Congrés / EFE

MadridPodem veu que la batalla ja gairebé està perduda. Que PP, PSOE i Ciutadans no els permetran tenir quatre grups al Congrés. El termini acaba dilluns vinent i, davant d'un no com a resposta, la formació morada ja apel·la a nous arguments per intentar posar en evidència la resta de partits. En declaracions als passadissos del Congrés, el número dos de Podem, Íñigo Errejón, ha alertat que deixar En Comú Podem sense grup propi alimentarà l'independentisme. "Si algú li tanca les portes, estarà afavorint el procés de desconnexió unilateral", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Errejón ha denunciat el greuge comparatiu que suposa que tant populars com socialistes permetin a Esquerra i Democràcia i Llibertat, respectivament, formar grup tot i no arribar al 15% dels vots a la demarcació de Barcelona, mentre que, segons al seu parer, s'està negant el grup a En Comú Podem. La resta de partits esgrimeixen que, simplement, Podem no compleix el reglament i, per no haver competit a nivell electoral, no poden separar-se.

"No seria un bon missatge que la mesa del Congrés es tapés els ulls davant la diversitat territorial del país. Si fessin això estarien llançant un missatge de tancament i immobilisme, que és el missatge que ha fet que molta gent pensés que és millor un procés de desconnexió", ha assegurat Errejón.

Un funcionament "confederal i plurinacional"

Podem ja està treballant en l'escenari B, de com s'organitzarà al Congrés amb les confluències sense els quatre grups. Pablo Iglesias ha plantejat la possibilitat de configurar un grup "confederal", una forma de reflectir ja el funcionament que tenen entre les diferents forces germanes. Per a Errejón, el funcionament 'de facto' de Podem ja és "plurinacional i confederal", el que reflecteix que a la mesa del Congrés un dels llocs per al partit morat sigui per a Marcelo Expósito, diputat d'En Comú Podem.

IU estirà la mà

Esquerra Unida (IU) intenta treure profit d'aquest escenari. Amb només dos diputats, Alberto Garzón ha estès la mà a les confluències perquè s'uneixin a ells i formin un grup. Però de nou el reglament els juga en contra. Esquerra Unida (la gallega) i EUia integren les candidatures catalana i gallega. Per tant, les dues forces no van competir entre elles i no podrien formar grup propi. Cosa que no passaria amb Compromís-Podem. La ronda de negociacions està sent constant amb la vista posada en la data límit: el pròxim dilluns, cinc dies després de la constitució de la cambra.

stats